Becherova vila odhalila milionové chyby v rozpočtu

Karlovy Vary – V rozpočtu rekonstrukce slavné Becherovy vily se objevily určité nejasnosti. Chyby ve zpoždění požadovaných dokumentů nebo instalace doplňků, které se odchylují od původního plánu, způsobují to, že kraji hrozí sankce za rozpočtovou nekázeň. Nesrovnalosti se týkají vybavení ve výši milion dvě stě tisíc korun.

Rekonstrukce vily, která stojí v lázeňském centru přímo mezi hotely, trvala dva roky. Dohlíželi na ni i památkáři a výsledkem byla nová galerie, v níž nyní probíhají různé workshopy či výstavy. 

V srpnu Karlovarský kraj dostal rozhodnutí o neprominutí odvodu a dnes karlovarští radní rozhodnou, jak postupovat dál. Krajský úřad zaplatil za opravu stavby téměř devadesát milionů korun – stavět mohl díky dotacím z regionálního operačního programu. Kontrola však zjistila jisté nesrovnalosti v rozpočtu. 

Konkrétně nesouhlasí vybavení sociálního zázemí, tedy např. držáky na toaletní mýdla a jiné doplňky. Kontrola odhalila, že stavební firma použila jiné, než původně plánovala. Podobným způsobem se liší desítky položek. 

Úřad regionální rady proto odmítl proplatit hodnotu těchto věcí. Radní se snaží projednat, jak ze situace vybruslit. Přišli např. s možností, že peníze, jež tvoří rozdíl, zaplatí, ale bude je požadovat po stavebním dozoru. Ten má totiž zajistit, aby se podobné věci nestávaly. Firma se však ohání tvrzením, že některé výrobky už k dostání na trhu nebyly a nejsou, tudíž musela použít jiné. 

Opoziční zastupitelé už tehdy kritizovali samotné výběrové řízení firmy či použití nekvalitních materiálů. Jediným východiskem je podle nich posudek nezávislého stavebního odborníka, který nemá pocházet z Karlovarského kraje. Jednání zatím pokračují.   

Vydáno pod