Portrét Jaspara Schadeho (a jeho ženy)

Na půdě Národní galerie proběhla před nedávnem unikátní výstava s lehce ironickým názvem Rembrandt & Co. Přes 120 obrazů zlatého věku holandského malířství ze 17. století, včetně více než 70 nově zrestaurovaných, vystavených či objevených děl ze sbírek NG i 12 zapůjčených děl ze zahraničních galerií, pochází z rukou mistrů jako např. Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Jan van Goyen či Frans Hals. Pro ty, kdo nestihli výstavu navštívit, tentokrát nabídne kurátorka Sbírky starého umění NG Anja K. Ševčik podrobnosti o díle posledně jmenovaného holandského mistra.

V ateliéru Franse Halse se v době, kdy byl zvolen do představenstva cechu malířského, objevil dvaadvacetiletý ambiciózní mladý muž z vážené patricijské rodiny z Utrechtu Jaspar Schade, jenž stál na prahu vysoké kariéry jako velkostatkář, kanovník, poslanec do parlamentu a prezident soudního dvora. Právě jeho zpodobnil Hals na obraze v roce 1645.

Frans Hals (asi 1580-1666) byl holandský malíř, vynikající portrétista. Společně s Rembrandtem patří k předním představitelům holandského výtvarného umění.  

Jaspar Schade byl osobností vskutku extravagantní a zkušený portrétista Frans Hals ho v tomto smyslu vnímal. Oblečen do poslední francouzské módy na nás v sebejisté póze shlíží z lehce vyvýšené pozice. Obraz měl prominentní místo v Jasparově domě, legenda vypráví, že dům by se rozpadl, jakmile by se obraz odstranil.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Portrét Jaspara Schadeho (zdroj: ČT24)

Kromě Schadeho podobizny od Franse Halse představíme ještě dvojici portrétů z roku 1654, jejímž autorem je Cornelis Jonson van Ceulen. Na rozdíl od extrovertní spontaneity mladistvého Halsova Jaspara převládá na Cornelisově podobizně ženatého, společensky uzavřeného muže a jeho manželky vyrovnaná elegance a vznešená rezervovanost.

Na další díl seriálu Národní galerie nikdy nezavírá se můžete těšit opět v neděli 9. září. Kurátorka Sbírky umění 19. století Veronika Hulíková představí obraz Večerní ticho od Antonína Hudečka. Všechny předešlé díly naleznete zde.