Olomouc se stala Paříží. V ruském seriálu

Olomouc - Do Francie doby krále Ludvíka XIII. se přenesla část historického centra Olomouce. Ruská televize ve městě natáčí osmidílný seriál Tři mušketýři podle románu Alexandra Dumase. Město si vybrali proto, že jim připomíná Paříž 17. století.

„Mám rád Dumase a když jsem začal psát scénář, užasl jsem, protože Dumas psal svou knihu za peníze a dostával zaplaceno za řádek. Já jsem všechno zrychlil. Neudělal jsem děj současnější, ale srozumitelnější. Nicméně se snažím maximálně přidržovat předlohy a respektovat celkový duch díla,“ uvedl režisér seriálu Sergej Žigunov. Podílel se také na scénáři, jehož autorem je Andrej Židkov.

Natáčecí štáb je mezinárodní. Celkem 30 dní se již natáčelo v Rusku, filmaři mají před sebou ještě 22 natáčecích dnů. Natáčelo se už v St. Petěrburgu, Petěrgofu či Gatčině. V Česku vzniknou mimo jiné exteriérové a výpravné bojové scény. Kromě Olomouce také na Bouzově, Pernštejně nebo ve Valticích.

  • Natáčení Tří mušketýrů v Olomouci - představitel Rocheforta Vladimír Zajcev autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Natáčení Tří mušketýrů v Olomouci autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

Produkční Kateřina Ulrichová z Film Production K-International s. r. o. rozpočet seriálu neuvedla, určitě je podle ní ale velký. „Všechny kostýmy pro hlavní protagonisty se šily z drahých látek, pravé kůže, zdobily se ruční krajkou, polodrahokamy. Koordinátorem šermířských soubojů je francouzský kaskadér Michel Carliéze se svým týmem, speciálně vycvičení koně se vezli z Litvy, šaty pro královský pár jsou ze Španělska a Francie,“ prozradila.

Přítomnost filmařů zkomplikovala situaci řidičům, v centru bylo omezené parkování. Radnice ale přítomnost filmařů vítá. „Jsme rádi, že naše město simuluje Paříž. Bereme to jako další možnost, jak zviditelnit Olomouc a přilákat sem více turistů. Logo Olomouce se objeví i v závěrečných titulcích,“ uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá. V Olomouci se filmaři neobjevili poprvé. Již v minulosti zde pořizovali záběry například pro seriál Četnické humoresky či film Doktor Živago.

Seriál Tři mušketýři by měl být hotov na začátku příštího roku. „Natáčí se pro ruskou televizi. Čeští diváci ho uvidí v případě, že některá z televizí koupí práva,“ podotkla Ulrychová.

Vydáno pod