Začíná cyklus Hvězdy barokní opery

Praha - Po téměř 30 letech se do Rudolfina vrací stará hudba. Dnes začíná ve Dvořákově síni cyklus Hvězdy barokní opery. Potrvá do 7. května příštího roku a pořádá ho renomovaný soubor Collegium 1704 ve spolupráci s Českou filharmonií. Sólistkami budou například světově žádané operní pěvkyně Véronique Gensová, Roberta Invernizziová nebo Sonia Prinaová.

Na dnešním koncertu nazvaném Hlas duše zazní v podání pěvkyní Sary Mingardové a Raffaelly Milanesiové hudba Georga Friedricha Händela a Antonia Vivaldiho. První ročník se zaměří na italskou operu a skladatele, kteří se v 18. století zapsali do dějin tohoto žánru.

Dramaturgie je podle vedoucího souboru Collegium 1704 Václava Lukse přímo sestavena pro pražské publikum, u něhož začala být v poslední době opera opět populární. Collegium 1704 kromě opery uvede například Bachovu Mši h moll, kterou ke konci roku plánuje i nahrát.

Z Collegia 1704 se stává evropský pojem, který rozezní Rudolfinum barokní hudbou a to hned sedmkrát, vždy za účasti světových pěveckých hvězd. V novodobé historii České filharmonie je to vůbec poprvé, co bude v Rudolfinu pravidelně koncertovat jiný orchestr.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)