Studenti se učí psát noviny

Praha - Vzdělávací projekt „Studoviny“ je první společnou aktivitou všech členů Sekce denního tisku Unie vydavatelů s cílem představit práci jednotlivých vydavatelských domů v ČR. Při realizaci projektu je kladen důraz na blízkost tištěné a digitální formy obsahu a jejich vzájemnou závislost a podmíněnost.

Není problém najít informace, ale vyznat se v nich a umět je zpracovat, už tak snadné není. „Po prvním měsíci studentských prací máme jasno v tom, že práce s informacemi a schopnost najít skutečně relevantní žurnalistické zdroje, trochu pokulhává. Většina prací je prozatím v rovině úvah a subjektivních názorů,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Roman Bajčan, koordinátor projektu.

Do projektu se zapojilo sedm vydavatelů českých deníků, jež zastřešují sedm škol z různých míst republiky. Unie vydavatelů připravila také stručná skripta, kde kromě jiného je možné se seznámit s jednotlivými žurnalistickými žánry.

Rozhovor s Romanem Bajčanem (zdroj: ČT24)

„Je potřeba naučit studenty základnímu principu, aby uměli z dostupných zdrojů vybírat informace a také je porovnávat, konfrontovat. Zároveň se musí smířit s tím, že ne vše, co žurnalista napíše a vytvoří, se v daném prostoru novin objeví. Také připravujeme portál, na kterém všechny příspěvky, které studenti připraví, budou publikovány. Projekt bude pokračovat zadáním různých témat, mezi nimiž nechybí třeba problematika návykových látek, či téma – je skutečně všechno na internetu zadarmo,“ podotkl Bajčan.

Jak projekt funguje v praxi, je možné ukázat na studentech EKO Gymnázia a Střední odborné školy Multimediálních studií v Poděbradech, kteří vytvořili sedmičlennou redakci. „Celkově nejtěžší je zpracovat informace do krátkého a jasného článku,“ shodují se mladí redaktoři, kteří tak mají výjimečnou možnost zkusit zodpovědně připravit materiály do skutečného vydání včetně grafického zpracování strany.

Studenti si vylosovali tři celostátní deníky a do každého z nich postupně vytvoří jednu celou stranu, která by neměla nijak zvlášť vybočovat z běžného vydání. Na tvorbu strany má sedmičlenná redakce zhruba čtrnáct dní.

„Na pilotní projekt Studoviny Unie vydavatelů ČR nás náhodou upozornil pan starosta Langr, který se z novinářského prostředí zná s bývalými novináři a spolutvůrci projektu Romanem Bajčanem a Petrem Žantovským. Nakonec jsme byli vybráni mezi sedm zúčastněných škol v republice,“ řekl k projektu ředitel EKO Gymnázia v Poděbradech Zbyněk Lukavec.

Deníky, které se přihlásily k projektu: Mladá fronta DNES, PRÁVO, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Regionální Deník, Blesk, Aha!

Seznam zúčastněných škol: Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského - Praha 1, Střední průmyslová škola - Praha 10, Gymnázium Altis - Praha 10 – Petrovice, Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická – Brno, První jazykové gymnázium v Hradci Králové.