Drama uvnitř demokracie. Spielberg dokončil film o Lincolnovi

Los Angeles - Steven Spielberg dokončil biografický film o Abrahamu Lincolnovi. Film zachycuje šestnáctého amerického prezidenta ve vypjatém čase, když provádí Spojené státy temným obdobím občanské války Severu proti Jihu a zároveň bojuje o zrušení otroctví.

Spielberg se zaměřil na posledních několik měsíců úřadování legendárního amerického prezidenta. „Nejdůležitější, abychom Lincolna dobře pochopili, není hledat paralelu s dneškem, ale jen zrcadlit současné dění v politice, ve vládě a mezi lidmi. Tenhle film vypráví o tom, jak opravdu funguje demokracie. Jde o drama uvnitř demokracie, které se náš film snaží ukázat,“ říká režisér.

Spielberg, který se zapsal do dějin kinematografie filmy Zachraňte vojína Ryana nebo Schindlerův seznam, chce podle svých slov představit živoucího Lincolna při zásadním politickém díle, nikoliv Lincolna, kterak pózuje v učebnicích historie.

Do titulní role Spielberg obsadil držitele dvou Oscarů Daniela Day-Lewise. Ten svým nasazením ohromil i herecké kolegy. „Já jsem se úplně vžila do Mary a on byl kompletně Abraham Lincoln. Nemysleli jsme na nic jiného,“ říká herečka Sally Fieldová, také držitelka dvou Oscarů, která ztvárnila první dámu Mary Todd Lincolnovou. Hvězdné obsazení doplňují Tommy Lee Jones či Joseph Gordon-Levitt.

Hudbu složil John Williams, dvorní Spielbergův skladatel a hudební mistr, který vytvořil mimo jiné hudební doprovod k Čelistem nebo sériím Indiana Jones a Hvězdné války. Film byl natočen podle životopisné knihy Doris Kearns Goodwinové Tým soupeřů: Politický génius Abrahama Lincolna. Pod scénářem je podepsán Tony Kushner, který s režisérem pracoval již na filmu Mnichov. Lincoln se bude v českých kinech promítat od 17. ledna.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)
Vydáno pod