Světlo Lucerny svítí na nezávislou tvorbu

Praha - První vánoční charitativní trh nazvaný Světlo Lucerny nabízí komorní přehlídku výrobků českých designérů a výtvarníků. Akce se v pasáži Lucerna pořádá ode dneška a potrvá do neděle 16. prosince pod záštitou manželů Ivana a Dagmar Havlových. Částka, kterou vyberou od prodávajících v rámci nájmu, poputuje na konto dětského domova Markéta v Radhošti.

„Je to charitativní akce. Chceme tímto zahájit tradici Světlo Lucerny, které se rozzáří ještě před Vánocemi i na dálku i pro naše blízké. Chceme, aby tu byly na prodej drobné věci - dárky, které běžně nejsou v obchodech, aby lidé mohli obdarovat své blízké,“ řekla Dagmar Havlová.

Za doprovodu vánočních koled si mohou návštěvníci vybrat zhruba u deseti obchodníků v centrální části pasáže například originální šperky, autorské kabelky a tašky, designové doplňky do domácnosti, dřevěné hračky i třeba netradičně zdobené sladkosti a produkty z bio farmy. Pokud se bude trhu do budoucna dařit, rozšířil by se podle Havlové i do dalších částí pasáže.

  • Z nabídky trhu Světlo Lucerny zdroj: Kino Lucerna
  • Z nabídky trhu Světlo Lucerny zdroj: Kino Lucerna

U některých stánků se budou moci zapojit do výroby i sami zákazníci. Mohou si například sami vytvořit vlastní obal na žvýkačky a v brašnářství vyrazit na zakoupených kožených páscích, peněženkách a taškách libovolný nápis, motiv nebo přání.

Prodávají se i čokoládové lucerničky, výtěžek z jejich prodeje půjde také na podporu dětí v nestátním domově Markéta. V současnosti jich zde žije osm od předškoláků po středoškoláky. Jde převážně o děti, které z různých důvodů nemohou být adoptovány a jsou odkázány na ústavní péči. V domově Markéta mohou vyrůstat podobně jako v normální rodině. Vánoční atmosféru dotvoří v sobotu vystoupení sborů Totál Vokál a Salvátorského sboru.

  • Z nabídky trhu Světlo Lucerny zdroj: Kino Lucerna
  • Z nabídky trhu Světlo Lucerny zdroj: Kino Lucerna

K uspořádání akce se prý Havlová rozhodla teprve nedávno, když měla jistotu o vlastnictví druhé poloviny pražského paláce Lucerna. Teprve letos v říjnu jí soud po mnoha letech sporů potvrdil, že vlastní celou budovu.