Tchyně a uzený jsou nejlepší studený

Praha – O tom, co všechno dokáže matka, která chorobně miluje svého dospělého syna, vypráví televizní film Tchyně a uzený. Česká televize snímek vysílá dnes ve 20:00 na prvním programu. V roli příkladně nesnesitelné tchyně se objeví Libuše Švormová, jejího syna hraje Martin Trnavský, snachu Sandra Nováková a dějem výrazně zamíchá i hospodyně Jitka Čvančarová. Pořad bude možné zhlédnout i v archivu iVysílání.

Film vznikl adaptací stejnojmenné literární předlohy Simony Monyové podle scénáře Evy Papouškové. „I když filmový přepis zůstává dějové lince literární předlohy dosti věrný, celková atmosféra a zejména závěr filmu se od původního příběhu značně liší,“ prozradila režisérka Lenka Wimmerová.

Hlavní hrdinka televizního filmu Sylvie (Sandra Nováková) si bere za muže mladého lékaře Hynka (Martin Trnavský), pětatřicetiletého jedináčka, který je silně citově vázán na svou matku Alžbětu (Libuše Švormová). Budoucí Sylviina tchyně si nedokáže představit, že by se měla o Hynka dělit s manželkou, a navíc se obává, že po synově svatbě zůstane sama.

Snaží se proto svatbě zabránit všemi možnými způsoby, ale i přes otevřený konflikt mezi ženami, ke kterému se Hynek nedovede postavit čelem, ke sňatku nakonec dojde. Alžběta se ovšem nevzdává a bojuje se Sylvií o „svůj majetek“ i v manželství. Pomoci jí má nastrčená hospodyně Valerie (Jitka Čvančarová), intriky se ale nakonec obrátí proti ní samotné. „Film neutíká do nadsázky, ale trestá tchyni za její pletichaření krutým způsobem. Prozření přichází pozdě, Alžběta ztratila vše, na čem tolik lpěla. Syna, jeho lásku i střechu nad hlavou,“ naznačila Lenka Wimmerová.

Film Tchyně a uzený (natáčel se pod pracovním názvem Drahá tchyně) vyrobilo Centrum dramatické tvorby Televizního studia Brno České televize.

  • Libuše Švormová v televizním filmu Tchyně a uzený zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224799.jpg
  • Drahá tchyně autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1589/158812.jpg
  • Tchyně a uzený zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224798.jpg
  • Drahá tchyně autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1589/158811.jpg