Polaroid ne a ne zaniknout

Praha - V době digitálních fotoaparátů se o slovo opět hlásí Polaroid. Oblibu získává hlavně u mladých, kteří si zamilovali právě jeho technickou nedokonalost, stejně jako kdysi Andy Warhol. Poté co společnost přestala vyrábět instantní film se o jeho návrat postarali bývalí zaměstananci.

Snímky mají díky nepřirozené barevnosti Polaroidu téměř snový nádech. Umělce a reklamního fotografa George Ksandra okouzlil Polaroid natolik, že s ním nafotil i New York. Láskou k americkému velkoměstu i k instantnímu materiálu nakazil také svého syna, který má v Praze první výstavu zvětšených polaroidů.

Stejné kouzlo, jaké ve starším modelu viděl výtvarník, dnes spatřují také mladí. Heslo úspěchu paradoxně zní: Čím horší, tím lepší. „Čím větší, tím je to neostřejší a jsou tam šmouhy a třeba se to nedovyvolá,“ vysvětluje fotograf Simon Ksandr na výstavě u svých snímků.

Část veřejnosti se zkrátka s koncem legendárního přístroje odmítá smířit. „Fanoušci si řekli, že nechtějí přijít o svoje médium, na které rádi fotí, a začali proti tomu bojovat,“ říká jeden z obdivovatelů Tomáš Nosek. V Česku jsou jednou z taktik boje workshopy, na kterých fandům pózují před objektivy modelky.

Má to ale jeden háček: Materiál je starý a už ani není k dostání. Aby mohli zapálenci fotit, museli vyvinout vlastní materiál.

Polaroid zažívá druhou vlnu slávy (zdroj: ČT24)