Vila Tugendhat je opět zavřená. Čeká ji sanitární týden

Brno – Po více než roce od slavnostního otevření se brněnský skvost funkcionalismu opět uzavírá. Vilu Tugendhat čeká jeden z pravidelných sanitárních týdnů, během nichž odborníci opraví drobné závady, které se za tu dobu objevily. Uzavření vily neznamená pro návštěvníky žádné komplikace – na tento týden správci vily dopředu nenabízeli žádné prohlídky.

„Nějakým opravám nebo alespoň důkladnému vyčištění se opravdu nevyhne téměř žádná část vily. Domem totiž projde 120 lidí a na památce je to po čase zkrátka znát. Pracovníci tedy takovýto sanitární týden plánují každý půlrok,“ informuje redaktorka ČT24 Eliška Bučinová.

„Celkem evidujeme 63 položek, ne všechny jsou ale závažné. Některé drobné závady jsou průběžně opravovány restaurátory,“ uvedla před časem ředitelka vily Iveta Černá. Mezi největší problémy vily patří vlhkost, která poškozuje fasádu u vstupu a bortí kamenné zídky v zahradě.

„Stavba má i své dětské nemoci“

„Veškeré nadčasové či průkopnické projekty s sebou nesou nebezpečí, že se objeví poruchy. Setkáváme se tak s problémy, se kterými se setkávali správci vily už tehdy. Je, myslím, normální, že se ukazuje, že stavba má i své dětské nemoci,“ popsal Jiří Pejchal z Muzea města Brna, které má vilu na starosti.

Lehká poškození není možné opravit za běžného provozu, vilu je nutné uzavřít. „Hrady a zámky fungují sezonně. My jsme otevřeni celoročně šest dní v týdnu. Zatímco kasteláni mají na běžné i větší úklidy a opravy celou zimu, my si vždy ve velkém časovém předstihu stanovíme sanitární týdny,“ vysvětlila specifikum vily Černá. Vila se návštěvníkům znovu otevře v úterý 21. května.

Telefonát Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Vila v únoru oslavila rok od svého znovuotevření. Předtím v ní po dva roky probíhala generální rekonstrukce za 156 milionů korun. Za tento rok jí prošlo přes 45 tisíc návštěvníků, což je přibližně dvakrát více než před opravami. 

Poprvé od rozsáhlé rekonstrukce byla vila zavřená hned šest týdnů po svém slavnostním znovuotevření. Osm dní se do ní tehdy návštěvníci nemohli dostat hlavně kvůli opravě zvlněného linolea. „Musíme si uvědomit, že dům byl stavěný pro rodinu, a jen za prvních šest týdnů tudy prošlo přes šest tisíc lidí. Všechny receptury jsme nechali původní, řada z nich se běžně nepoužívá, takže se to dalo očekávat,“ popsal loni v dubnu ředitel výstavby Michal Malásek.