Prokrastinace? Ohroženi jsou inteligentní a kreativní lidé

Praha - Vychází nová kniha o chorobném odkládání důležitých úkolů a povinností nazvaná Konec prokrastinace. Opírá se o poslední vědecké výzkumy světových univerzit z oblastí lidského rozhodování, motivace a produktivity a slibuje praktická řešení. „Líný člověk nic dělat nechce a je s tím stavem spokojený. Kdežto chudák prokrastinátor by rád něco dělal, ale nemůže sám sebe přemluvit,“ říká autor knihy Petr Ludwig, který byl hostem pořadu Události, komentáře. „Lidé pak mají pocit selhání, deprese.“

„Spousta lidí si prokrastinaci racionalizuje a říká, že se jí dobře pracuje na poslední chvíli. Ale analýza ukazuje, že to není pravda. Lidé pod tlakem nejsou výkonnější a šance na to, že selžou, je několikanásobně větší,“ varuje Ludwig.

„Lidé inteligentní a kreativní prokrastinaci podléhají více právě z toho důvodu, že si dokážou dělat promyšlené výmluvy sami před sebou,“ doplňuje autor knihy. Prokrastinace se definuje jako výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější dobu. Jedná se o rizikový fenomén pro duševní zdraví.

Chorobné odkládání povinností může být způsobeno i depresí. „Pokud člověk odkládá povinnosti jen v práci, ale v osobním životě je to v pořádku, tak to bych viděl na prokrastinaci. Pokud má člověk těžké deprese a nedaří se mu v pracovním ani osobním životě, tak samozřejmě potřebuje vyhledat odborníka, psychiatra,“ vyzývá Petr Ludwig.

Kromě knížky Konec prokrastinace se zájemci mohou obrátit také na web specializované adiktologické poradny a otestovat se zde, jak jsou na tom s prokrastinací anebo s různými druhy závislostí. Odborníkům mohou poslat dotaz a najdou tu i rady, jak se závislostí bojovat.

Více o knize hledejte na webu Konec prokrastinace.

Konec prokrastinace? (zdroj: ČT24)