Colloredo-Mansfeldský palác už otevřel. Bez rekonstrukce

Praha – Colloredo-Mansfeldský palác počátkem dneška zpřístupnil veřejnosti svou další část. Stavba v Karlově ulici ovšem neprošla žádnou renovací. Podle autorů projektu je přitom možnost vidět původní architekturu zajímavější příležitost, než kdyby k rekonstrukci už došlo.

Colloredo-Mansfeldský palác se otevírá (zdroj: ČT24)

Kurátor Marek Pokorný vnitřní prostory vychvaluje coby umělecké dílo. Byl to právě on, kdo palác připravil do stavu, aby do něj veřejnost mohla vstoupit. „Pro mě jsou klíčovou kvalitou prostory a stopy času, které jsou v něm patrné,“ řekl. 

Místo složité rekonstrukce prostor jen vyčistil a na návštěvníky nechává působit atmosféru samotné stavby. „Jakákoli zpětná rekonstrukce je vždycky pouhým odhadem, takže nedoporučuji vkládání našich představ o tom, jak to kdysi vypadalo,“ dodal. 

Mezi zpřístupněnými sály bude i ten, který si „zahrál“ v oscarovém filmu Miloše Formana Amadeus. Na stropě velkého sálu je zachovaná freska od italského mistra Pietra Scottiho. Některé partie figur dokončil už do suché malby pastelem. Je unikátní tím, že po svém vzniku nedošlo k žádné její opravě, a je na ní tedy čitelný originální rukopis mistra. 

Colloredo-Mansfeldský palác
Zdroj: ČT24/GHMP

Ve zvýšeném přízemí čekalo na restaurátory překvapení – fresky, o nichž do té doby neexistovaly žádné záznamy. 

Nově otevřené prostory jsou přístupné pro samostatné prohlídky, ve vybraných termínech i s průvodcem.

Vydáno pod