Steve Jobs si svůj úspěch zopakuje - ve filmu

Los Angeles - Nejslavnější filmovou rolí Steva Jobse, zakladatele společnosti Apple, je jeho animované účinkování v seriálu Simpsonovi. Biografického snímku, v němž by byl hlavním hrdinou, se dočkal až necelé dva roky po své smrti. Do českých kin film s jednoznačným názvem jOBS vstupuje 15. srpna.

Film režiséra Joshuy Michaela Sterna vypráví Jobsův příběh od počátků v garáži až po jeho úspěch coby nejvyššího technologického mága. Snaží se zachytit především onu nepopsatelnou energii a nekompromisnost, která ho dovedla až na vrchol.

„Jeho práce neměla být milá. Chtěl udělat lidi lepší. Myslím si, že byl trochu jako fotbalový trenér, který je na své hráče opravdu tvrdý, ale pak je dovede na šampionátu k vítězství. Víte, některé Stevovy slabiny byly ve skutečnosti jeho nejsilnějšími zbraněmi,“ míní o Jobsovi jeho herecký představitel Ashton Kutcher.

Životní příběh Steva Jobse už se stal knižním bestsellerem, těžko říct, jestli filmová verze úspěch zopakuje. Ještě před uvedením do kin ji kritizoval Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu. „Ukázka, kterou jsem z filmu viděl, byla daleko od toho, co jsme tehdy prožívali,“ tvrdí, že se tvůrci do skutečnosti moc netrefili.

Reportáž Ondřeje Moravce o filmu (zdroj: ČT24)

Režisér si z toho ale nic nedělá. „Je mi to jedno,“ prohlásil. „Udělali jsme komorní film o člověku, který se z nenápadného kluka stal ikonou. Ten film má své místo.“

JOBS není jediným snímkem, který o Stevu Jobsovi vznikl. Další, k němuž píše scénář Aaron Sorkin, by mohl tomu Sternovu slušně konkurovat - Sorkin, mimo jiné také herec, je totiž scenáristou jiných úspěšných filmů podle skutečných příběhů: Moneyball nebo The Social Network.