Nejnavštěvovanější muzeum na světě? Louvre a pak dlouho nic

Paříž - Žádný nadšený návštěvník muzeí by neměl minout pařížský Louvre. V loňském roce byl opět nejnavštěvovanějším muzeem světa, přestože jeho sbírky vidělo oproti předloňsku zhruba o půl milionu lidí méně. A nepřitáhla je jen tajemná Mona Lisa.

Louvre je opět nejnavštěvovanějším muzeem světa (zdroj: ČT24)

O úspěchu Louvru informoval internetový server The Art Newspaper. Do slavného pařížského muzea přišlo loni celkem 9,2 milionu návštěvníků. Zhruba 70 procent zájemců o prohlídku tvoří cizinci, na 1,3 milionu z celkového počtu návštěvníků jsou však domácí Francouzi, kteří povětšinou zamíří na některou aktuální výstavu. Turisty spíše lákají slavné sbírky.

Přesto jich neopřišlo tolik jako předloni. Rok 2012 byl totiž pro muzeum zcela mimořádný, přitáhlo zájem lidí díky tomu, že bylo otevřeno nové křídlo věnované islámskému umění. Laťku 9,7 milionu návštěvníků Louvre sice nedokázal zopakovat, přesto návštěvností překonal další velká muzea - Britské muzeum v Londýně a Metropolitní muzeum v New Yorku.

Palace Louvre se slavnou prosklenou pyramidou, která slouží jako vchod do muzea.
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

K Louvru patří ještě jedno nej - byl otevřen v roce 1793 v největším palácovém komplexu ve Francii, který byl budován po staletí a býval i sídlem královského dvora. Muzeum vlastní desítky tisíc exponátů - k největším lákadlům patří například da Vinciho obraz Mony Lisy, socha Venuše Milóské nebo čedičová stéla s Chammurapiho zákoníkem.