Android Asteroid přilétají z kultovního studia Abbey Road

Praha – Představte si kapelu fungující pouhé dva roky. Natočí debutovou desku, která svým zařazením nevzbudí větší zájem u masového publika. K vytváření té druhé už přitom vyjede do nejslavnějšího studia světa – Abbey Road. Nadějná kapela z Británie či USA? Proč ne, řeknou si mnozí. Právě takový příběh má ale za sebou i české uskupení Android Asteroid. Natočený materiál o „plnění hudebního snu“ nyní pokřtili na pražském koncertě.

Zvenku nenápadný bíle omítnutý domek, který se v okolní zástavě ztrácí. Z hudebního hlediska ale ukrývá poklad. Špičkové zázemí, ve kterém vznikaly slavné desky kapel jako Beatles, Pink Floyd, Oasis, Radiohead nebo třeba Jamiroquai.

Zdejší prestiž ale má svou cenu. Za den nahrávání zde kapely zaplatí tolik, co v řadě českých studií za měsíc. Nováčkům z Android Asteroid se podařilo získat peníze i díky pomoci fanoušků, kteří jim je zaslali prostřednictvím serveru HitHit. Skupina nyní dluh splatila novou deskou, živým koncertem, ale i filmovým dokumentem z celé výpravy.

Cesta z Abbey Road (zdroj: ČT24)

Android Asteroid přitom nesází na komerční jistotu, ale v našich krajích relativně neokoukaný žánr downtempo, spojující takřka hypnotizující elektroniku, syntetizéry a žánry se základem v jazzu. Jádro kapely – rapující Jan Pospíšil a Tomáš Konůpka doprovázející na bicí - se přitom mohlo odrazit od předchozího úspěšného projektu Navigators. Rytmickou směs funku, soulu a jazzu dokázala ocenit jak kritika, tak fanoušci včetně zastánců mainstreamu.

Android Asteroid při natáčení ve slavném studiu Abbey Road
Zdroj: ČT24/Android Asteroid/Bandzone

Právě Navigators jako jedni z mála ve zdejší hudební scéně překonali i jinou „mezinárodní metu“ – jejich klipy se totiž opakovaně dostaly do vysílání MTV Europe. Na české poměry nebývalé „progresivní“ kapela a její ambice ale možná předurčily následný pád. Kromě Pospíšila a Konůpka dali další výrazní interpreti jako Erika Fečová či Martin Svátek přednost vlastním projektům. „Zjistili jsme, že vlastně máme muziku v šuplíku, která se nám strašně líbí a která samozřejmě není zas až tak komerčně úspěšná. Přesto jsme do toho šli,“ říká Pospíšil.