Havel je svým způsobem Elvis Presley. Ale velvet

Praha – „Pravda a láska, jen když se chlastá.“ Divadlo Na zábradlí vzpomíná na svého nejslavnějšího kulisáka, posléze i dramaturga – Václava Havla. Na jevišti se neobjeví ale žádná jeho hra, nýbrž on sám. Hudebně-dramatický Velvet Havel.

Jak uctít heroizovanou osobnost našich dějin? Svérázně a s nadsázkou, rozhodli se Na zábradlí. „Pracujeme s absurdními prvky, s parodií. Chtěli jsme ironicky komentovat jeho ikoničnost a mediální obraz,“ přiznává režisér Jan Frič.

Autorem hudby i libreta je Miloš Orson Štědroň. „Svým životním, politickým i časovým zařazením je Václav Havel téměř ideální postava, protože se dá k němu použít žánr protestsongu, rapu i swingu. Když jsem chtěl silně zvýraznit nějaké gesto, může se objevit i barokní árie, což máme na konci, takové barokní vyznání lásky. Rap je pro mě zase jediná představitelná forma, jak podat jeho myšlenky, aniž by zněly pateticky,“ vysvětluje svůj záměr pojmout představení jako hudební divadlo.

„On je svým způsobem prostě Elvis Presley,“ domnívá se Miloslav König, který Havla Na zábradlí hraje. V roli jeho první ženy Olgy se objeví Marie Spurná. A Petr Jeništa hraje Miloše Havla, prvorepublikového filmového magnáta, který o svém synovci točí film. „Moje postava je vlastně už od začátku představení mrtvá,“ prozradil Jeništa, jak tvůrci vyřešili časový rozpor mezi životy Václava a Miloše Havlových. „To znamená, že si skutečně můžu vymýšlet, co chci. Je to velká licence,“ dodal.

A když biják, tak velký – naschvál plný muzikálových a filmových klišé a s anglickým názvem. Žádný samet, ale velvet. A také Rolling Stones, Clinton nebo Kennedy, Gagarin nebo Švorcová. Defilovat všichni budou od 2. května v Divadle Na zábradlí.

Vydáno pod