Muzejní kulový blesk: Venuši a Kelta doprovázela eskorta

Brno - Ozbrojení zakuklenci, přísné utajení a auto s nákladem za desítky milionů korun. Tak vypadal převoz dvou exponátů pro výstavu v opavském muzeu. Jedenácticentimetrová soška Věstonické venuše a opuková hlava Kelta z pražského Národního muzea se pod dohledem ochranky přesunuly do Slezka.

No comment: Převoz muzejních exponátů do Opavy (zdroj: ČT24)

Jako první se na cestu vydala opuková socha hlavy Kelta, kterou archeologové objevili v Mšeckých Žehrovicích. Ve svých sbírkových fondech ji ale má Národní muzeum v Praze. V doprovodu ozbrojenců a v autě označeném majákem vyrazil archeologický klenot na cestu už po sedmé ráno. Další podrobnosti o cestě pracovníci muzea nechtěli prozradit, sbírkový poklad totiž cestoval v utajení. Do Brna dorazil krátce po deváté.

Poté, co čtyři přepravní auta vjela do dvora Moravského zemského muzea (MZM), nikdo další už se do areálu nedostal. Ozbrojenci dohlíželi na to, aby se s pravěkým skvostem nic nestalo. „Sošku má na starosti kurátor muzea Martin Oliva. Musí s ní jet do Opavy a sošky se nesmí dotknout nikdo jiný než on - ani výstaváři,“ popsala náročnou přepravu mluvčí MZM Eva Pánková. Prozradit se nesmí ani místo sejfu, v němž bude soška přechovávána.

Třicet tisíc let stará Věstonická venuše, která bývá na svých cestách po Evropě pojištěná obvykle na milion eur, bude ve Slezském zemském muzeu v Opavě k vidění už od zítřka, a to na tři týdny. Putovní výstava připomínající poklady ze sbírkových fondů zemských muzeí se poté přesune do Prahy, aby svou cestu zakončila v Brně.

Věstonická venuše byla naposledy vystavena loni v Londýně u příležitosti výstavy Umění doby ledové. „Je to nejvyspělejší práce z paleolitické keramiky na světě,“ upozornil kurátor Oliva. „Je z pálené hlíny, která ale není vypálená příliš dotvrda,“ dodal, proč není právě rád, když soška cestuje po světě. 

Plastika keltské hlavy, která byla objevena v roce 1943 v nedalekých Mšeckých Žehrovicích
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Tentokrát sošku ocení návštěvníci výstavy Unikáty zemských muzeí, která připomíná kulaté jubileum českých muzeí. „Výročí 200 let muzejnictví je tak mimořádná příležitost, že unikátní předmět vystavíme. Protože je venuše ze dvou kusů a je zcela nemožné je instalovat do stojánků, bude soška vystavena v otevřené etuji, do které byla po svém objevu uložena,“ prozradila mluvčí.

Společnost bude venuši a kamenné hlavě Kelta dělat také vzácný meteorit z Opavy-Kylešovic. Poprvé v historii se tyto tři unikátní historické předměty představí na společné výstavě.