Mercury Prize je Dead. Od teď určují trendy Young Fathers

Londýn – Hudební cena Mercury Prize má od včerejšího večera nové majitele. Jsou jimi muzikanti ze skotského tria Young Fathers. Za svůj úspěch vděčí zatím poslednímu album Dead, s nímž porazili dalších jedenáct umělců včetně favorizované r’n’b zpěvačky FKA Twig, kapely Bombay Bicyle Club nebo Damona Albarna. České publikum si jejich schopnosti ověří naživo už 12. listopadu, kdy Young Fathers vystoupí v pražském klubu Roxy.

Porota složená z hudebníků, producentů a hudebních novinářů ocenila u Young Fathers především jejich „unikátní pohled na britskou hudbu, překypující nápady - silnými, nečekanými a uchvacujícími“.

Young Fathers tvoří dohromady tři rappeři z velmi odlišným zázemím: Alloysious Massaquoi je Liberijec, Kayus Bankole má rodiče z Nigérie, zatímco ‘G’ Hastings je čistokrevný Skot. S pozoruhodnou a originální kombinací hiphopu, ve které lze najít i prvky triphopu nebo grimu, se již pevně ukotvili na špici dění. 

Young Fathers s Mercury Prize
Zdroj: ČT24/Struny podzimu

Kapela zahraje v Praze v rámci klubové noci Spotlight. (S tou už ostatně mají zkušenosti jejich kolegové GOGO Penguin, kteří se o Mercury Prize letos také ucházeli.) Na jedné scéně se vystřídají s multiinstrumentalistou a producentem Taylorem McFerrinem, elektro-punkovou Xenií Rubinos, jež je díky svým svérázným písním považována za jednu z nejzajímavějších amerických mladých umělkyň, či Britkou Lauren Holt aka LAW, velmi pozoruhodným objevem britské elektronické scény s výjimečným hlasovým fondem.

Mezi nominovanými umělci na Mercury Prize byli třeba Anna Calvi, Bombay Bicycle Club, Damon Albarn, Kate Tempest, Jungle nebo kapela Royal Blood. S výhrou je spojená finanční odměna 20 tisíc liber.