Evropský parlament vyLUXuje ten nejlepší film

Štrasburk – I Evropský parlament má své filmové Oscary. O vítězi ceny Lux rozhodnou poslanci ve Štrasburku už posedmé. Slavnostní ceremoniál, na němž budou oznámeni všichni vítězové, proběhne 17. prosince.

Evropský parlament vyLUXuje ten nejlepší film (zdroj: ČT24)

Na začátku proti sobě stojí desítka filmů z celé Evropy, kterou vybrala odborná porota. Do finále se však dostaly jen tři nejlepší.

O sošku letos bojují třeba tvůrci polského snímku Ida. Příběh dívky, která vyrůstala v klášteře a stala se jeptiškou, je nominovaný na Oscara. Hrdinka pátrá po osudu své židovské rodiny, přičemž poznává okolní svět a všechna jeho pokušení: jazz, svobodu i lásku.

Film Holčičí parta má za ústřední postavu také ženu. Respektive dospívající dívku na předměstí Paříže. Prochází těžkou fází, při níž si změní jméno, způsob oblékání a místo školy preferuje vzdělávání v pouličním gangu. Doufá, že jednoho dne najde cestu ke svobodě. „Zdá se, že by se filmy měly rozlišovat na ty, co pobaví, co vyvolávají emoce a ty, které naráží na politické problémy. Podle mě je naopak film pro diváka zážitkem, když má všechny tyto prvky,“ nechala se slyšet autorka snímku Céline Sciamma.

Třetím finalistou je slovinské dílo Nepřítel třídy, jenž diváka zavádí do prostředí gymnázia. Mezi studenty a jejich novým učitelem němčiny to vře a sebevražda jedné ze studentek konflikt vyhrotí ještě víc. „Je to film o dnešní společnosti. To je pravděpodobně důvod, proč se dostal do užšího výběru,“ míní jeho režisér Rok Biček.

Problém s jazykovou bariérou promítání nemá. Vyřešily ho titulky ve dvaceti čtyřech jazycích. „Cena LUX byla vytvořena, aby ukázala univerzální evropské hodnoty a vykreslila různorodost Evropy,“ vysvětlila místopřed–sedkyně Evropského parlamentu Sylvie Guillame.

Filmy poběží ve všech členských státech, v Česku třeba v brněnském kině Scala. O dalším – zvláštním ocenění rozhodnou diváci. Pro svého favorita mohou hlasovat na webu filmové ceny nebo na Facebooku.