Zemřela největší hvězda německé pop music Udo Jürgens

Curych - Na selhání srdce dnes náhle zemřel 80letý rakouský popový zpěvák a skladatel Udo Jürgens. Za svůj život složil více než tisícovku písní, vydal padesátku alb a prodal hodně přes 105 milionů nosičů. Stal se tak jedním z nejúspěšnějších sólových umělců na světě. Hvězdou první velikosti byl především ve všech německy mluvících zemích a zpráva o jeho úmrtí dnes jednoznačně dominuje veškerým tamním médiím, hlavní televize zařadily do programu vzpomínky na tohoto velkého umělce.

Jürgens žil převážně ve Švýcarsku, kde se dnes zhroutil při procházce v Gottliebenu. Zemřel po převozu do nemocnice před půl pátou odpoledne. Navzdory vysokému věku byl přitom zdráv a v dobré kondici, denně chodil na dvě hodiny na procházku a dvakrát denně plaval. O to větší šok bylo jeho úmrtí během právě probíhajícího koncertního turné k poslednímu albu Mitten im Leben. V jeho rámci naposledy vystoupil 7. prosince v Curychu, další vystoupení mělo následovat v lednu v Rostocku.

Udo Jürgens se narodil 30. září 1934 v rakouském Klagenfurtu německým rodičům jako Udo Jürgen Bockelmann. Už jako dítě hrál na harmoniku a klavír, jako syn ze zámožné bankéřské rodiny byl ale trnem v oku členům místní hitlerjugend, která málem zhatila jeho hudební kariéru. Uštědřili mu jednou takový výprask, že od té doby špatně slyšel na jedno ucho.

Úspěšnou kariéru zahájil v 16 letech výhrou v soutěži rakouského rozhlasu pro mladé skladatele s písní Je t'aime jako nejmladší ze 300 účastníků. V roce 1959 vyšel jeho první velký hit Jenny, který hned dobyl rakouské i německé hitparády. Později přidal mnoho dalších hitů, například Merci, Chérie (1965), s nímž v roce 1966 vyhrál Velkou cenu Eurovize, nebo Aber bitte mit Sahne, Griechischer Wein, Deine Einsamkeit, Mein Bruder ist ein Maler, Mit 66 Jahren nebo duet s dcerou Jenny Liebe ohne Leiden. Jürgensovo rekordní koncertní turné Udo 70 přilákalo na 222 koncertů půl milionu lidí.

Jürgens skládal i pro své pěvecké kolegy: v roce 1960 pro Shirley Basseyovou hit Reach for the Stars, pro Franka Sinatru If I Never Sing Another Song, ten ale kvůli krátké umělecké pauze píseň přenechal Sammymu Davisovi, který s ní od té doby uzavíral všechny své koncerty. Anglické verze Jürgensovy písně Warum nur, warum? (Walk Away) v podání Matta Monroa se obratem prodalo 1,5 milionu kusů a za Buenos Dias Argentina, kterou si zazpíval v anglické verzi Marty Robbins a německy s nezaměnitelným španělským přízvukem i třeba Julio Iglesias, ocenilo Jürgense americké sdružení ASCAP.

Někdejší známý sukničkář Jürgens si v Československu zahrál i v televizi - v roce 1967 sám sebe v hudebním seriálu Píseň pro Rudolfa III. s písní Sag mir wie. Ve stejném roce složil skladbu Tausend Fenster pro hudební soutěž Velká cena Eurovize, kterou tam za Rakousko zazpíval Karel Gott.

Udo Jürgens o významu umění:

„Umělec je komediant a nikdy ho neberou vážně. Pro pobavení posloužíme skvěle, dokážeme lidi rozplakat nebo rozesmát – obojí je nekonečně důležité. Když ale jde o vážné otázky, neberou nás ve finále vážně, i když všechny velké změny ve světě přinesla literatura a filozofie. Teprve dlouho po své smrti se zdánliví šílenci stávají polobohy, když se ukáže, jak obrovský vliv na lidstvo měli. To rozhodně platí o skladatelích vážné hudby, o hudebnících lehké múzy tu a tam. Možná jsem v tomto ohledu nepatrný kamínek v mozaice, ale Beatles, Rolling Stones a další velké popové a rockové kapely skutečně pomáhaly změnit svět. Vyšlo z nich mládežnické hnutí, jejich ideály se stály součástí naší společnosti.“

„Po smrti přichází velký klid a mír. To se však už neodehrává v našem vědomí, zažíváme to v temnotách. Jestli se něčeho bojím, pak je to znovuzrození,“ prohlásil Jürgens před dvěma lety v rozhovoru pro švýcarský deník Blick. Shledání s největším německy mluvícím zpěvákem by ale přesto bylo nádherné – kdykoliv, kdekoliv, dodává Blick. Jürgens měl od roku 2007 švýcarské občanství.

Na Jürgensovo úmrtí reagovaly přední osobnosti německé i rakouské politiky, šoubyznysu i sportu. „S Udem Jürgensem zemřel jeden z velikánů německého šansonu. Jeho písně nás všechny provázely a dělaly nám radost, někdy nás i utěšovaly a nutily nás k zamyšlení,“ prohlásil německý prezident Joachim Gauck. „Strašná zpráva. Můj kamarád Udo Jürgens je po smrti. Jsem v šoku a cítím veliký smutek,“ tweetovala fotbalová legenda Franz Beckenbauer. „Nejlepší německý bavič všech dob. Díky své hudbě žiješ navěky,“ přidala se lyžařka Maria Höflová-Rieschová. „Jsem hluboce šokován. Je to, jako kdyby mě opustil člen rodiny,“ napsal rocker Udo Lindenberg. „Byl jsi skvělý umělec - Merci!“ přidává se vítězka Eurovize Conchita Wurst. „Jürgens byl nejen vyslancem Rakouska ve světě, ale zaujímal i politická stanoviska, když se zasazoval o demokracii, a nikdy nezapomněl na svou rakouskou vlast,“ prohlásil rakouský spolkový kancléř Werner Faymann. Vídeňský starosta Michael Häupl označili zpěváka za „vzor pro několik generací“.

Udo, ich bin zutiefst betroffen dass du heute von uns gegangen bist. Du warst ein großartiger Künstler – Merci! Conchita

Gerade in London am Flughafen erfahren ,dass #UdoJürgens heute von uns gegangen ist …könnte es zuerst nicht glauben …RIP. mein Freund

Der letzte große deutsch singende Chansonier & Lieblingssänger meiner Mutter ist tot. R.I.P. Udo Jürgens. http://t.co/0TYInV6pbb

Eine schreckliche Nachricht: Mein Freund Udo Jürgens ist tot - ich bin erschüttert und tieftraurig. pic.twitter.com/x8nYoZN2Nx

R.I.P. Udo Jürgens! Best german entertainer ever. In your music you live forever! pic.twitter.com/MBhoni8ARj

RIP - udo jürgens . bin tief geschockt . es ist, als wäre ein familienmitglied von uns gegangen . udo L.

Die ARD trauert um einen großartigen Musiker, Entertainer u. Komponisten. Wir werden ihn sehr vermissen #udojuergens pic.twitter.com/p7wd1AnnEj

Merci für all die Evergreens! - unser Nachruf auf Udo Jürgens. https://t.co/91bgCtpTeb

Programmänderung: Wir trauern um Udo Jürgens und zeigen um 20.15 Uhr in #ORF2 die stimmungsvolle Hommage „Udo Jürgens – Mitten im Leben“.