V historickém centru Brna skončila oprava. Dělníci vyměnili více než stoletou kanalizaci v ražené štole

V Brně v úterý skončila rekonstrukce ulic Solniční, Opletalova a části České, které se nacházejí v historickém jádru města. Práce trvaly dva roky a stály 110 milionů korun. Úpravy se dotkly vodovodu, kanalizace, plynovodu, horkovodu, kabelů a povrchů ulic.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že se sešlo více investorů. Kromě města to byly brněnské vodárny a kanalizace, Teplárny Brno, ale i GasNet kvůli plynovodu a Cetin kvůli kabelovým trasám. Práce začaly v říjnu 2019. „Rekonstrukcí prošlo 394 metrů vodovodu z let 1925 až 1926 a 365 metrů kanalizace z let 1890 a 1899,“ uvedl generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Jakub Kožnárek.

Podle něj se kanalizace v Solniční ulici nachází v hloubce osmi metrů v blízkosti historických hradeb. „Z toho důvodu byla rekonstruovaná v klasicky ražené štole, na povrchu byly viditelné jen vstupní šachty. V Opletalově a České už nebyly v takové hloubce, a proto byl otevřený výkop,“ řekl Kožnárek. Podle radního Brna pro investice Davida Grunda (ODS) se práce kvůli hradbám zdržely, ale vše bylo konzultováno s archeology.

Parkovací zóny v Solniční ulici
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Nové jsou i povrchy ulic. „Na Solniční směrem k Moravskému náměstí jsou žulové kostky z Vysočiny a chodníky z kamenných dlaždic z Jeseníků. Aby dlažba nezanikla v jednolité šedé ploše, jsou úseky světle a tmavě šedých kamenných dlaždic opticky rozbity okrovými a žlutými tóny,“ uvedla Vaňková. Chodníky jsou navíc širší než před rekonstrukcí. V Opletalově jsou pak betonové dlaždice.

Stejné dláždění by mělo být časem i v celé České ulici. „V budoucnu jsou v plánu práce v navazující části České směrem k náměstí Svobody,“ poznamenal Grund. Nyní také začaly práce na rekonstrukci kanalizace a vodovodu blízkých ulic Veselá a Besední.

Skončila rekonstrukce brněnských ulic Solniční, Opletalova a části České
Zdroj: Igor Zehl/ČTK