Automobilka Fiat Chrysler přiznala, že v USA podváděla s emisemi. Zaplatí 300 milionů dolarů

Fiat Chrysler po letech vyšetřování přiznal, že ve Spojených státech podváděl při měření výfukových plynů. Americká větev automobilky, která nyní patří do skupiny Stellantis, souhlasila, že zaplatí 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun).

Vyšetřování se týkalo vozidel značek Jeep a Ram s dieselovými motory. Podle amerického ministerstva spravedlnosti uvedl Fiat Chrysler (FCA US) nepravdivá nebo zavádějící prohlášení o systémech kontroly emisí, emisích a spotřebě paliva u více než sto tisíc aut. „FCA US uskutečnil mnohaletý plán na oklamání amerických regulačních úřadů a zákazníků,“ řekl žalobce Kenneth Polite.

FCA US souhlasil, že zaplatí celkem 300 milionů dolarů, z toho 96 milionů bude trestní pokuta a dalších 204 milionů uhradí jako zisk vytvořený v souvislosti s čerstvě přiznaným podvodem. V minulosti se společnost také zavázala stáhnout dotčená auta z trhu a uvést je do stavu, který odpovídá normám. Dohodu by měl stvrdit soud 18. června.

Kauza následovala po skandálu dieselgate, který spustil německý výrobce vozů Volkswagen. Ten v roce 2015 přiznal, že celkem jedenáct milionů svých naftových vozů vybavil softwarem schopným zkreslit výsledky emisních testů.