Schillerová začne vyjednávat o definitivní podobě rozpočtu na příští rok. Už teď v něm chybí třicet miliard

V rozpočtu chybí třicet miliard (zdroj: ČT24)

Příští týden začne ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyjednávat s vládními kolegy o konečné podobě státního rozpočtu na další rok. Vláda zatím počítá se schodkem 390 miliard korun. Česká televize ale zjistila, že v návrhu už teď chybí – hlavně kvůli novým prioritám kabinetu – téměř třicet miliard. A ministři přichází s požadavky za desítky miliard navíc.

„Doufám, že se podaří něco najít na příjmové straně, a zbytek budu škrtat na výdajové. Nedá se nic dělat,“ říká k situaci ohledně schodku vicepremiérka a ministryně financí Schillerová. Čeho konkrétně by se škrty týkaly, zatím ale neupřesnila. „V tuto chvíli nad tím sedíme, to je potřeba vzít v komplexu. To se nedá takto říct,“ dodala. 

Návrh rozpočtu na příští rok stále nepočítá se dvěma a půl miliardami na vyšší slevy pro rodiny s více dětmi. Stejně tak v něm zatím není pět a půl miliardy na schválený růst přídavků, čtrnáct a půl miliardy na schválené zvýšení plateb státu za jeho pojištěnce a až pět miliard na vyšší platy učitelů, které požaduje ministerstvo školství.

Priority
Zdroj: ČT24

Rozpočet naopak počítá se dvěma a půl miliardami z digitální daně, kterou ale sněmovna prakticky jistě nestihne schválit. „Abych byla úplně objektivní, vidím to dost pesimisticky, že by to mohlo do voleb dojít. Máme tady dva měsíce, sněmovna nejede,“ říká Schillerová.

Vládě tak hrozí až o třicet miliard vyšší deficit. Ministryně financí ale na navrženém schodku 390 miliard trvá i za cenu škrtů.

Opozice tvrdí, že by kabinet měl plánovaných třicet miliard co nejdřív zahrnout do rozpočtu.

„To je bohužel takový běžný způsob fungování paní ministryně financí, že do rozpočtu nedává výdaje, které už schválené jsou, naopak tam zahrnuje příjmy, které ještě schválené nejsou,“ podotýká místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „To je samozřejmě špatný přístup, takto se rozpočty nesestavují nebo neměly by se sestavovat,“ souhlasí místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura uvedl, že
na ministerstvo financí tlačí už teď. „Aby i s námi rozpočet diskutovalo, protože už teď tam vidíme položky, které prostě nejsou realistické,“ přiblížil.

Desítky miliard korun navíc v rozpočtu požadují i jednotliví ministři

Další desítky miliard po resortu financí navíc požadují i jednotliví ministři, hovořili o nich už v červnu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) například zmínila požadavek obcí na investice ve výši deseti miliard korun.

„Všechno dohromady bychom se bavili zhruba o nějaké jedné a čtvrt miliardě korun,“ konkretizoval zase svou představu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Také vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) chce více peněz pro ministerstvo dopravy. „Já osobně si myslím, že to bude dvě až tři miliardy a pak jsme naprosto spokojení,“ uvedl.

A třeba ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) žádá další miliardy na sociální služby. „Neexistuje, aby sociálním službám příští rok nerostly finanční prostředky,“ zdůraznila. „Já bych byl rád, kdyby se to zvedlo o nějakou miliardu,“ vyčíslil požadavky také ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Právě on bude zároveň prvním členem vlády, který bude v úterý o penězích s ministryní financí vyjednávat.