Za první čtvrtletí roku se kvůli pandemii v Česku ubytovalo meziročně o 91 procent méně lidí

Události: Hotely a penziony v prvním čtvrtletí přišly o více než 90 procent hostů (zdroj: ČT24)

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo 282 tisíc lidí, proti loňsku o 91,1 procenta méně. Kvůli epidemii koronaviru se snížil také počet noclehů o 88,2 procenta na 1,1 milionu nocí, ukazují aktuální čísla, která zveřejnil Český statistický úřad. Poskytovatelům služeb pak v letošním prvním čtvrtletí klesly neočištěné tržby meziročně o 8,4 procenta, nejvíce právě v cestovním ruchu.

Ubytovací služby byly letos kvůli epidemii omezené po celé první čtvrtletí, loni restrikce začaly s počátkem šíření nákazy platit až během března. „Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie trvá již více než rok,“ připomněl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných ze zahraničí od ledna do konce března klesl o 96,3 procenta, domácích hostů ubylo o 86,4 procenta. Návštěvnost hotelů se snížila o 91,5 procenta, do penzionů přijelo o 87,3 procenta hostů méně a ostatní zařízení hlásí pokles o 92,5 procenta.

Počty hostů v krajích ČR v 1. čtvrtletí 2021
Zdroj: ČSÚ/ČTK

V krajích se počet ubytovaných v prvním čtvrtletí pohybuje mezi třemi až 17 procenty loňských čísel. Největší pokles postihl Královéhradecký a zejména Liberecký kraj, kam lidé v letošní zimě nemohli vyrazit na lyžařské pobyty. Vláda z epidemiologických důvodů zastavila i provoz lanovek a vleků ve skiareálech. 

Pokles příjezdů hlásí i Praha, kde ubylo hlavně zahraničních hostů, jejich počet klesl v prvním čtvrtletí roku o 97 procent. Celkově se v hlavním městě ubytovalo 82 109 turistů, meziročně tedy o skoro 93 procent méně.Nejmenší bylo snížení počtu hostů naopak v Ústeckém kraji, zhruba o 83 procent.

Zahraničních návštěvníků přijelo výrazně méně než před rokem ze všech hlavních sledovaných zemí. Ze zhruba 56 tisíc zahraničních hostů tvořili největší část Slováci, ale s meziročním poklesem o víc než 88 procent na 12 tisíc ubytovaných.

„Němců se ubytovala jen dvě procenta a Poláků čtyři procenta loňské návštěvnosti v prvním čtvrtletí. Rovněž počty příjezdů jiných hostů ze zahraniční nedosahují ani desetiny loňských výsledků,“ uvedl ČSÚ.

Cestovní ruch v Česku v 1. čtvrtletí 2021
Zdroj: ČSÚ

Podle ředitele státní agentury CzechTourism Jana Hergeta nejistota v cestovním ruchu přetrvává. „Češi nechávají rozhodnutí o dovolených na poslední chvíli nebo minimálně do okamžiku, kdy budou jasná pravidla cestování a využívání služeb jak v tuzemsku, tak v zahraničí,“ uvedl. Obsazenost ubytovacích kapacit tak na konci července dosahuje 40 procent. Lidé vyhledávají zejména chalupy, apartmány či kempy. Největší zájem je o Jihočeský, Jihomoravský a Liberecký kraj, nejmenší o Prahu.

Obsazenost pražských hotelů dosahuje na konci července jen pěti procent. „Na pomoc covidem zdecimovanému turistickému ruchu v Praze chystáme ve spolupráci s Prague City Tourism od června do poloviny srpna společnou zahraniční co-brandovou kampaň,“ uvedl Herget. CzechTourism, Prague City Tourism a Letiště Praha navíc budou společně podporovat příjezdovou turistiku.

Koronavirová krize dopadla také na lázeňská ubytovací zařízení. Lázně sice byly otevřené, ale mohly poskytovat pouze péči hrazenou pojišťovnami, nikoliv samoplátci. Noclehů lidí z Česka tak v lázeňských hotelech a penzionech meziročně ubylo o 53 procent. Do lázní přijelo o 68 procent méně domácích hostů než před rokem.

Kvůli druhé vlně pandemie byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. I nyní mohou jejich služby využít jen lidé cestující za služebním účelem nebo lékařem.

Přenocující zahraniční hosté podle zemí v 1. čtvrtletí 2021
Zdroj: ČSÚ

Tržby ve službách klesly o 8,4 procenta

Poskytovatelům služeb v letošním prvním čtvrtletí klesly neočištěné tržby meziročně o 8,4 procenta. Nejvýrazněji se propadly kvůli pokračujícím protikoronavirovým opatřením v oborech spojených s cestovním ruchem, nižší tržby však zaznamenala všechna odvětví služeb s výjimkou informačních a komunikačních činností. Konkrétně cestovním kancelářím nebo ubytovacím zařízením se tržby meziročně snížily o více než 70 procent, vyplývá z informací ČSÚ.

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství meziročně klesly o tři pětiny, přičemž propad v ubytování byl vyšší než ve stravování a pohostinství. Pohostinská zařízení nedosáhla ani na polovinu loňských hodnot tržeb a v ubytování statistici zaznamenali pokles tržeb o 76,5 procenta. 

„V 1. čtvrtletí pokračoval meziroční pokles tržeb ve většině sledovaných odvětví, nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Opatření proti šíření koronaviru zasáhla také filmový a hudební průmysl, kam patří kina, která musela být zavřená. Naopak dařilo se poštovním a kurýrním činnostem, kterým se tržby zvýšily skoro o čtvrtinu,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.  

Po očištění o kalendářní vlivy se tržby ve službách proti loňskému prvnímu čtvrtletí reálně snížily o 7,9 procenta. Mezičtvrtletně sezonně očištěné tržby ve službách reálně vzrostly o 0,5 procenta.

Propad cestovního ruchu je extrémní, konstatují analytici

Za naprosto extrémní označil propad cestovního ruchu v prvním čtvrtletí analytik ČSOB Petr Dufek. „V podstatě tak došlo k vymazání České republiky z turistických map,“ uvedl. Chybějící hosté způsobili obří výpadky v tržbách hoteliérů, kteří se dostávají do existenčních problémů.

„Odvětví cestovního ruchu padlo na kolena a zvedat se bude velice obtížně. Kompenzace poskytnuté státem se ukazují jako nedostatečné a jistota brzkého zlepšení neexistuje. Vakcinace obyvatelstva sice přináší naději, ale ta může být pohřbena novými mutacemi koronaviru,“ komentuje nejnovější čísla hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že propad turistického ruchu je několikanásobný dokonce i například v porovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím. Tehdy přitom byly podmínky pro ubytování nastavené kvůli koronaviru většinou podobně jako letos na začátku roku. Záchranou pro hotely mohou být podle něho delší rodinné pobyty, na které poskytnou výrazné slevy. „Naopak třeba kempy se o klientelu bát nemusí. Budou letos praskat ve švech. Češi totiž budou dovolenou opět ve zvýšené míře trávit doma,“ podotkl.

Podle analytika Dufka se nicméně situace ve službách, kromě segmentu hotelnictví a gastronomických provozů, zdá být stabilizovaná. Vzhledem k nadcházejícímu rozvolnění restrikcí se ve druhém čtvrtletí pozitivně projeví i na vývoji hrubého domácího produktu (HDP), uvedl.

„Na to, že na významnou část služeb dopadal v prvním čtvrtletí lockdown, byly jejich výsledky za první čtvrtletí mírně povzbudivé. Oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku se reálně zvýšily o 0,5 procenta zejména díky pozitivnímu vývoji v IT službách a telekomunikacích, pro které doba covidová vytvářela nové příležitosti, ať už v oblasti webu nebo tvorby řešení pro práci na dálku,“ upřesnil Dufek. Myslí si, že se snad už odrážejí ode dna i cestovní kanceláře a letecké společnosti.  

Právě v pondělí se mohly kromě maloobchodu nebo třeba opraven obuvi, autobazarů, autosalonů, solárií či truhlářství otevřít i cestovní kanceláře. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se zatím pobočky ale nepotýkají s návalem, což je dáno tím, že mnoho destinací zůstává stále nejasných.

„To, že jsme museli otevřít, je trochu rozpačité, nemáme přiliš mnoho co nabízet. Doufáme, že se situace velmi rychle změní a že nám ministerstvo zdravotnictví umožní navštěvovat více zemí nebo zjemní restrikce, které musí klienti podstoupit, pokud chtějí cestovat,“ uvedl pro ČT.

Jan Papež ke znovuotevírání cestovních kanceláří (zdroj: ČT24)