Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou od středy žádat o podporu

Cestovní kanceláře (CK), agentury a průvodci mohou od středečního poledne žádat o dotaci z programu Covid – podpora cestovního ruchu. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které program připravilo, na něj ze svého rozpočtu vyčlenilo 500 milionů korun. Zájemci o podporu budou moci žádosti podávat do 11. ledna do 12:00.

Žadatelé o dotaci musejí vyplnit elektronický formulář. Žádost je třeba následně poslat ministerstvu datovou schránkou. Formulář s elektronickým podpisem bude resort přijímat také prostřednictvím e-mailu. Žádost je možné poslat poštou nebo doručit osobně na podatelnu resortu.

Pro cestovní kanceláře je vyčleněno zhruba 345 milionů korun. Mohou získat 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje spojených cestovních služeb na letošní rok. Dotaci je možné použít na provoz a úhradu nároků zákazníků za zájezdy zrušené z důvodu pandemie v období od 20. února do 10. října.

Cestovním agenturám by z programu mělo připadnout přibližně 55 milionů korun. Agentury mohou získat 500 korun na pokrytí ztrát za zrušený zájezd či lázeňský pobyt kvůli koronaviru od 20. února do 10. října. Pro agentury, jejichž hlavní činností je příjezdový cestovní ruch, je připraven druhý typ dotace, a to ve výši paušálu podle příjmů, které agentura měla vloni. Podmínkou je více než 50procentní propad. Agentury nemohou žádat o oba druhy podpory.

Průvodcům je v programu vyčleněno asi 25 milionů korun. Průvodce může získat dotaci padesát tisíc korun, pokud poskytne školskému zařízení minimálně deset vyučovacích hodin výchovně vzdělávacích služeb. Druhou možností je absolvování dalšího vzdělávání či rekvalifikačního kurzu akreditovaným ministerstvem školství do konce příštího roku. Pokud ani jednu podmínku dotyčný nesplní, má nárok na příspěvek ve výši čtyřicet tisíc korun.

Především na neadekvátnost vyčleněné sumy na program poukazují CK, upozornil na ni i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Z důvodu pandemie čelí cestovní kanceláře, agentury i průvodci výrazným ztrátám. Podle MMR má šest největších CK na zálohách v zahraničí na zájezdy zaplaceno 1,5 miliardy korun.