Úřad práce povede Viktor Najmon. Bude řídit téměř 12 tisíc zaměstnanců

Generálním ředitelem Úřadu práce jmenovala ministryně Jana Maláčová (ČSSD) jeho dosavadního kancléře Viktora Najmona. Výsledek výběrového řízení oznámila na páteční tiskové konferenci.

Nový šéf instituce se má zaměřit na modernizaci, snížení byrokracie, digitalizaci, řešit bude také dopady epidemie. Maláčová se zmínila o přípravě úřadu na očekávané zvýšení počtu nezaměstnaných a administraci dávek. Najmon uvedl, že chce pracovat i na tom, aby se zlepšila on-line komunikace s klienty.

Úřad práce patří k největším institucím v zemi, Najmon povede zhruba 11 800 zaměstnanců. Do výběrového řízení se přihlásilo šest uchazečů, z nichž jeden nesplnil podmínky soutěže. Státní tajemnice ministerstva Ingrid Štegmannová řekla, že v užším kole vybírala s ministryní nejvhodnějšího kandidáta z trojice doporučených kandidátů. Najmon uspěl i díky dlouholetým zkušenostem z Úřadu práce i ministerstva.

Místo generálního ředitele je neobsazené od odchodu Kateřiny Sadílkové, tedy od ledna. Výběrové řízení se konalo třikrát. Najmon úřad vedl z postu šéfa kanceláře generálního ředitele. Za instituci v minulých měsících vystupoval politický náměstek Maláčové Robin Povšík (ČSSD).

Do prvního výběru se hlásil i bývalý ministr

První výběrové řízení skončilo v únoru neúspěchem. O místo se tehdy ucházel exministr průmyslu z ČSSD Jiří Havlíček a ředitel svitavského úřadu práce Jan Tesař. Maláčová před vyhlášením vítěze uvedla, že by ředitelem měl být zkušený manažer se znalostí hospodářství a že Havlíček obě tyto podmínky splňuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval, že ČSSD hledá trafiky pro své lidi. Havlíček pak z výběru odstoupil.

Resort konkurz zrušil a koncem dubna ho vyhlásil znovu. Ministryně pak odmítla sdělit, kolik lidí se přihlásilo. Do třetího výběru se mohli zájemci a zájemkyně hlásit do 21. září. V posledních osmi letech aspoň čtyři roky museli působit na vedoucím postu v úřadech, mezinárodních organizacích, institucích EU, zastupitelstvech či ve vedení firem. Podmínkou byla vysoká škola, zkouška z angličtiny, němčiny nebo francouzštiny.