Průměrná sazba hypoték klesla na 2,11 procenta, snížila se tak popáté v řadě

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,11 procenta z červencových 2,15 procenta. Sazba se snížila už pátý měsíc v řadě, přičemž tak nízko byla naposledy v říjnu 2017, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky byl v srpnu opět rekordní.

Banky poskytly v srpnu 6868 hypoték za 19,173 miliardy korun. Přestože ve srovnání s červencem klesl objem poskytnutých hypoték téměř o 2,5 miliardy korun, stal se letošní srpen nejsilnějším osmým měsícem v historii Hypoindexu.

Průměrná hypotéka v srpnu vzrostla na nové maximum. Proti červenci se zvýšila o 46 396 korun na 2 791 673 korun. „Po červencovém mírném poklesu přišel opět růst. Potvrzuje se tak, že růst cen nemovitostí stále nepolevuje,“ uvedl specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Objem poskytnutých hypoték za prvních osm měsíců letošního roku již překročil 150 miliard korun. Překonání hranice 200 miliard korun tak mají podle Sýkory hypoteční banky na dosah, do konce roku jim stačí poskytnout hypotéky za 12,5 miliardy korun měsíčně.

„Pokud by hypoteční banky udržely objemy poskytnutých hypoték na úrovni letních měsíců, mohly by i atakovat rekordy z let 2016 a 2017, kdy sjednaly hypotéky za více než 225 miliard korun,“ dodal Sýkora.

Od ledna 2019, kdy se průměrná sazba hypoték vyšplhala na tři procenta z historických minim z konce roku 2016, se průměrná sazba už propadla o 0,89 procentního bodu. Kontinuální pokles průměrné sazby od začátku loňského roku narušilo pouze první čtvrtletí letošního roku, kdy průměrná sazba během tří měsíců vzrostla o 0,1 procentního bodu.

„Cena peněz na finančním trhu ale postupně roste a prostor pro další zlevňování hypoték se uzavírá. Banky navíc v nejistotě vyhlíží konec moratoria, které může znamenat nárůst počtu klientů, kteří nebudou schopni splácet hypotéky,“ upozornil Sýkora. V srpnu se přesto odhodlala snížit hypoteční sazby Sberbank a na začátku září se k ní připojily i Moneta Money Bank a UniCredit Bank. 

Rekordní zájem o financování bydlení úvěrem v srpnu potvrzují také data Central Group, podle nichž podíl lidí kupujících na hypotéku letos vzrostl oproti stejnému období o bezmála pět procentních bodů na 40 procent. „Průměrná výše hypotéky u Central Group letos dosáhla 4,86 milionu, to je o půl milionu více než loni,“ konkretizuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Pozitivní je podle ní také to, že sněmovnou prošel upravený návrh, který vedle zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti zachovává i odpočty úroků u hypoték. „To je důležité hlavně z toho důvodu, že možnost odpočtu je de facto jediná reálná podpora nového bydlení. Zrušení daně z nabytí nemovitosti má totiž dopad jen na starší byty,“ dodává Tomášková.

Rekordní prázdniny v objemu poskytnutých hypoték podle hypotečního specialisty společnosti Bidli Daniela Horňáka potvrzují, že místo dovolených lidé raději hledali nemovitosti ke koupi. V září výrazně vzrostla cena zdrojů, takže pro další snižování sazeb není prostor.

„Sazby kolem dvou procent zůstanou sice i nadále, spíše se však dočkáme mírného zvyšování úrokových sazeb v návaznosti na očekávání konce moratoria a s tím spojeného zvýšení podílu nesplácených úvěrů,“ odhadl.

Rovněž poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura si myslí, že trh testuje své dno a že sazby už dolů nepůjdou. Na trhu je velké množství likvidity dané kvantitativním uvolňováním České národní banky, fiskální politikou, tedy naléváním peněz do ekonomiky prostřednictvím státních podpor a také dotacemi z EU. To vše podle něj dohromady vytváří nemalé inflační tlaky a očekávání. Zákonitě proto musí vzrůst inflace, čímž porostou i úrokové sazby, dodal.