Lhůta pro daňové přiznání je 18. srpna. Pak následuje terpve pokuta, vypočtená však k 1. dubnu

Daňové přiznání k dani z příjmu za loňský rok není nutné podat v termínu do 1. července, ale stačí až do 18. srpna. Ministerstvo financí prodloužilo totiž v souvislosti s dopady šíření koronaviru lhůtu, jak už dříve informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a vyplývá to i z informací na webu ministerstva.

Původně byl první termín pro podání daňového přiznání 1. dubna. Pro ty, kteří mají daňového poradce nebo povinný audit, je pak termín 1. července. Finanční správa již dříve upozornila, že se neposunul termín, ale fakticky se jen odpouští do daných termínů sankce.

V případě však, že poplatník podá daňové přiznání a zaplatí daň po 18. srpnu, správa mu vypočte pokutu už od 1. dubna.

Takzvaný liberační balíček III dále prodlužuje také prominutí DPH na bezúplatná dodání ochranných prostředků do 31. července 2020. Až do 31. prosince 2020 odsouvá také povinnost podat daňové přiznání a uhradit daň z nabytí nemovitých věcí.

Rovněž budou automaticky prominuty úroky na všech daních za období od počátku nouzového stavu do 31. prosince 2020 v případech, kdy finanční správa povolí posečkání v souvislosti s koronavirem.