Pošta od ledna zdraží doporučené dopisy i cenná psaní. Od února začne doručovat dvourychlostně

Některé základní služby od počátku ledna zdraží Česká pošta. Tři koruny si lidé připlatí za poslání doporučených a cenných psaní a také poštovních poukázek A a C. Cena obyčejného dopisu se nezmění, od února ale začne fungovat dvourychlostní doručování, v rámci kterého zájemci o doručení do druhého dne zaplatí o sedm korun více.

Zaslání doporučeného dopisu o hmotnosti do 50 gramů vyjde v roce 2020 na 47 korun místo dosavadních 43 korun, cenné psaní o stejné gramáži poté přijde na 55 korun.

Poslání peněz do částky 5000 korun poukázkou A bude nově stát 39 korun, na dobírku pak 48 korun. Poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazované částce do tisíce korun zdraží o čtrnáct korun.

Od února pak obyčejné psaní do 50 gramů doručované v rychlejším, takzvaném prioritním režimu bude stát 26 namísto současných 19 korun. Pro rychlejší doručování se bude používat známka se symbolem A, pro doručování v takzvaném ekonomickém režimu za stejnou cenu 19 korun se uplatní symbol B.

Generální ředitel České pošty Roman Knap v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ceny základních vnitrostátních služeb, kam patří například doručování dopisů, schvaluje poště Český telekomunikační úřad. Pošta musí ceny stanovovat na základě nákladů.

Společnost se loni dostala do miliardové ztráty. Vedení připravilo plán restrukturalizace, do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Zároveň hodlá během šesti let snížit počet pracovních míst o sedm tisíc ze současných třiceti tisíc. Nahradí je moderními technologiemi.