Mobil na doručovatele, víc výdejních míst, cyklokurýři. Zásilkové služby se chystají na adventní nápor

Zásilkové služby se připravují na vánoční nápor. Česká pošta slibuje možnost kontaktovat doručovatele. Zásilkovna zvýšila počet výdejních míst. I letos firmy využijí pomoc brigádníků a zvyšují mzdy.

Zásilkové služby se v tomto roce připravily na předvánoční sezonu s předstihem. Česká pošta brigádníky nabírá už od srpna a nabízí hodinovou sazbu 190 korun, tedy o 20 korun víc než minulý rok. Jako novinku společnost zajišťuje možnost kontaktovat balíkového doručovatele ze strany zákazníka. Pošta rovněž dovybavila depa a balíkové dodejny platebními terminály a přístroji PDA, což by mělo urychlit ve stresovém vánočním období provoz.

„Rozdíl v počtu přepravených zásilek v předvánočním čase a zbylém období roku je kolem tři sta až čtyři sta procent, tedy třikrát až čtyřikrát více zásilek,“ říká ředitel Zásilkovny Ondřej Žák. Společnost letos také značně navýšila počet výdejních míst, na 2600. Oproti letošnímu září se jedná o navýšení o 600 míst. Díky nim podle Žáka řidiči nepojedou zbytečné trasy a zvládnou vyšší počet zásilek se stejným počtem vozů. Zaměstnancům společnost zvedne platy o 15 procent oproti minulému roku.

V Praze a Plzni budou vánoční dárky doručovat cyklokurýři

Společnost DPD letos na Vánoce nasazuje i cyklokurýry, kteří budou obsluhovat zejména centrum Prahy a Plzně. Ve službě bude celkem 1100 kurýrů a vyšší kapacita bude i na depech a zákaznické lince. Společnost PPL naopak nabízí zákazníkům možnost objednat si zboží do výdejních center.

„V loňském roce jsme doručili historický počet zásilek v jednom dni, a to 19. prosince 2018. Jednalo se o 202 038 zásilek. Letos očekáváme největší nápor 17. a 18. prosince a pravděpodobně se tomuto číslu opět přiblížíme,“ vysvětluje Petr Horák, Managing Director PPL CZ & DHL Parcel Slovensko.

Firma DHL přepravuje přes 18 tisíc zásilek denně, v předvánočním čase čeká navýšení provozu o třicet procent. „Nejvytíženějším obdobím ale bude týden před Vánocemi, očekáváme až zdvojnásobení zásilek. Silné předvánoční období vyvrcholí v pondělí 23. prosince, “ popisuje Jakub Tomšovský, obchodní ředitel DHL.