Jak vysoko zamíří minimální mzda? Maláčová navrhuje růst o 1350 korun

Jak vzroste minimální mzda? (zdroj: ČT24)

Zametání ulic a parků, prořezávání stromů, méně kvalifikované práce ve výrobě nebo uklízení ve školách či firmách. Všechna tato zaměstnání jsou příklady těch, kdy lidé v Česku často dostávají minimální plat, tedy 13 350 korun. Příští rok by si měli přilepšit, otázkou je o kolik. Rozhodovat o tom budou vládní strany ve středu.

Vládní strany chtějí na zasedání koaliční rady definitivně rozhodnout, jak minimální mzda v příštím roce vzroste. Zástupci odborů a zaměstnavatelů se na růstu minimálního výdělku nedohodli.

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová přinese na jednání tři varianty: zvýšení o 1150, o 1350 a o 1650 korun. Sama podporuje prostřední možnost. „13 350 korun je prostě bída, ať si za to zkusí někdo měsíc, dva měsíce, celý život fungovat,“ konstatuje .

Nárůst minimální mzdy
Zdroj: ČT24

Maláčová teď získala důležitého spojence: podporují ji komunisté, kteří i díky pravidelnému zvyšování minimální mzdy tolerují Babišovu vládu. „Ano, podporuju v tomhle případě paní ministryni, protože si myslím, že to je ta míra konsenzu pro zaměstnavatele, tak i pro odboráře. Těch 14 700 je bych řekla optimální,“ uvedla šéfka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM).

S tím ale nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová. Navrhuje, aby minimální mzda v příštím roce rostla podobně jako ta průměrná – tedy o šest procent, to znamená o 800 korun. „Já osobně půjdu na jednání koaliční rady stejně tak jako na vládu s nějakými argumenty podloženými ekonomicky,“ uvedla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Hnutí ANO ale není v názoru na růst minimální mzdy jednotné. „Já si myslím, že to bude něco okolo tisícovky, možná něco přes,“ konstatuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO).

„Chceme diskutovat o tom nárůstu, no a samozřejmě o dopadu na tu zaručenou mzdu. Protože, aby se nám nestalo, že některé firmy začnou kolabovat, začnou propouštět,“ říká premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Vývoj minimální mzdy
Zdroj: ČT24

O víc než tisícikorunu ročně rostla minimální mzda v minulých třech letech. V letech 2008 až 2012 ji naopak stát nezvyšoval vůbec.