Změny při nákupu ojetých aut – na přepsání bude jen deset dnů

Praha – Lidi, kteří si po Novém roce budou chtít koupit ojeté auto, čekají velké změny. Ministerstvo dopravy chce vyčistit registr od vozidel, která nemají jasného majitele. Pomoci by měla třeba nová desetidenní lhůta na přepsání auta. Ta se ale moc nezamlouvá autobazarům.

Změny při nákupu ojetých aut – na přepsání bude jen deset dnů (zdroj: ČT24)

Na přihlášení ojetého vozidla bude mít nový majitel podle nových pravidel jen deset dnů. Jenže většina aut v bazarech tak rychle svého zákazníka nenachází – prodejny je proto budou muset registrovat na sebe. „Náklady jsme si spočítali na cca tři tisíce korun na vozidlo. Za 90 vozidel, která máme, je to 270 tisíc,“ říká vedoucí prodeje v jednom z brněnských autobazarů Vojtěch Sedláček.

Podle Petra Přikryla, předsedy Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů, by některým bazarům mohly tyto dodatečné náklady přinést problémy. Údajně by se mohlo jednat až o desetinu firem.

Potíže ale budou mít podle asociace i řidiči – třeba s přepisem o víkendech, když mají úřady zavřeno. Při přepisu vozidla navíc budou muset dorazit na úřad, kde měl auto registrované původní majitel. „Nemusí přijít oba, může přijít prodávající nebo kupující – a v případě nepřítomnosti druhého musí mít písemnou plnou moc s úředně ověřeným podpisem,“ vysvětlila vedoucí odboru dopravy v Říčanech Bohumila Kulíšková.

Ministerstvo dopravy nová pravidla hájí – mají zabránit tzv. polopřevodům, kdy původní majitel vůz odhlásí, ale ten nový jej už nepřihlásí. „Polopřevody umožňovaly různé machinace s vozidly, samozřejmě i obcházení ekologické likvidace vozidla,“ sdělil mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Autobazar
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Na auta, která v současnosti v registru vozidel nejsou, bude šest měsíců platit „amnestie“. Jejich majitelé je budou muset znovu zaregistrovat do 30. června 2015, jinak oficiálně zaniknou a přihlásit je už nebude možné. „Potřebujeme mít jasného aktuálního vlastníka v registru, je to ochrana jak těch občanů, tak státu,“ dodal Neřold.

Podvodům s ojetými auty by měla zabránit také nová databáze najetých kilometrů, kterou na svém webu spustí ministerstvo dopravy. Řidiči si v ní budou moci ověřit stav tachometru z poslední technické kontroly - a zjistit tak, jestli prodejce ukazatel najetých kilometrů uměle nesnížil (podrobnosti zde).

Přesná čísla neexistují, ministerstvo přesto odhaduje, že v registru je až čtvrt milionu aut, která nemají jasného majitele, možná už nejezdí nebo dokonce ani neexistují. A právě ta mají z evidence zmizet.

Od ledna se zpřísní i podmínky, za kterých je možné dělat na autech úpravy. Pokutu až 50 000 tisíc může dostat například ten, kdo auto přelakuje, ale nesdělí to úřadům. Řidiči si budou muset dát pozor také na končící smlouvu o povinném ručení. Komu smlouva vyprší a do 14 dnů si nesjedná novou pojistku, úřad jeho auto z registru automaticky vyřadí.