Poslanci odložili zavedení 21procentní daně na stavební pozemky

Praha - Sněmovna podle očekávání přistoupila na návrh Senátu a v novele zákona o DPH o rok odložila zavedení 21procentní daně na stavební pozemky. Současně změkčila podmínky pro nově zavedená kontrolní hlášení k dani. Firmy tak budou hlášení posílat do 25. dne následujícího měsíce, zatímco živnostníci jednou za čtvrt roku. Původní návrh pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením. Novelu vzápětí prezident Miloš Zeman podepsal.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům řekl, že ministerstvo s oběma návrhy souhlasí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden uvedl, že koalice doporučila svým poslancům, aby hlasovali pro senátní verzi novely zákona. Podle něj je tato verze přijatelnější pro podnikatele. Kontrolní hlášení mají začít fungovat od roku 2016.

Zavedení hlášení kritizovala pravicová opozice s tím, že zbytečně podnikatele zatíží. Podle vlády jde o nástroj v boji s daňovými úniky. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) počítá, že delší interval pro podávání hlášení se týká 231 tisíc drobných podnikatelů a živnostníků.

Odklad pro novou úpravu zdanění prodeje stavebních pozemků v Senátu navrhl senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Opatření podle něj pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků. Prodejci pozemků by údajně museli jejich cenu bez přijetí odkladu od příštího roku o pětinu zvýšit. Takto se nová pravidla uplatní až od roku 2016.

Novela má také do nové desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro pacienty s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

„My říkáme ano, pokud se skutečně zásadně ušetří, nechť jsme i my tím hlídacím psem. Na druhou stranu nesmí to jít za určitou hranu, to znamená, že to nesmí být tak, že stokrát nic umořilo osla a každý měsíc a každý týden se budou přidávat další a další úkony a ve finále se budeme v podstatě všichni hlídat, ale nestačí se dělat to, co těm živnostníkům přináleží – starat se o svoje zakázky, generovat určité tržby a tím pádem potom standardně platit daň z příjmu nebo daň z přidané hodnoty. Nesmí to být kontraproduktivní,“ říká Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům.

Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově třeba na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura k tomu poznamenal, že podnikatelé budou muset kvůli koupenému mobilu hlásit finančnímu úřadu reverse charge.

Předloha naproti tomu ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750 tisíc korun. Vláda argumentuje například zvýšením administrativy, které by nižší limit přinesl.

Sněmovna dále přijala senátní úpravu lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou následně podepsal i prezident Zeman. Zdravotní pojišťovny tedy zatím nebudou muset zveřejňovat individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Předloha prodlouží některým pacientům pobyty v lázních na účet pojišťovny a má přinést lázeňství asi půlmiliardu korun ročně navíc.

  • „Určitě nechceme živnostníky ani firmy obtěžovat. Ale nakonec jsme se domluvili,“ říká ministr financí Andrej Babiš (ANO).
  • „Opatření proti karuselovým obchodům jsou sice fajn, ale neměla by postihovat obory, kde se s velkou pravděpodobností nestávají. Mělo by to tedy selektivně mířit pouze na velké ryby a do těch oborů, kde se to dnes děje,“ míní poslanec František Laudát (TOP 09)
  • „Pokud je jenom malá šance, že to zabrání daňovým únikům, tak to udělejme a uvidíme v budoucnosti, zda se to potvrdí, a já doufám, že ano,“ dodává k reverse charge předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Radim Fiala
  • „Je to špatné řešení a my jsme hlasovali proti, protože zavádí zbytečné nové byrokratické povinnosti pro poctivé podnikatele. Navíc vláda nebyla schopná říct, k čemu je to dobré a jak ty dodatečné informace bude schopná využít,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
  • "Ta senátní verze zohledňuje požadavek živnostníků, aby nebyli zatěžováni administrativou. Chápu to posunutí z jednoho měsíce na tříměsíční lhůtu. Myslím si, že je to oprávněný požadavek," dodává předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD)
  • „Novela je lepší především v tom, že dělí právnické a fyzické osoby,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Komentátor ČRo: Dopad na podnikatelskou sféru je katastrofální (zdroj: ČT24)