V podnikání jim pomohly vitráže ve výtahu. Jezdili v něm bohatí lidé, z nichž se stali zákazníci

Byznys ČT24: Výroba vitráží (zdroj: ČT24)

V Lubenci, kde žijí, se manželé Kantovi pustili do záchrany gotického kostela Svatého Jiljí. Do oken vytvořili vitráže v různých dobových stylech a budují v něm vitrážové muzeum. A právě výrobě i restaurování vitráží věnují své podnikání už čtvrt století.

Všechno začíná návrhem, který Jitka Kantová nakreslí na papír. Na jejím manželovi Richardovi Kantovi pak je, aby nápad přenesl na sklo.

„Proto to děláme v poměru 1:1, abychom si dokázali představit, jestli je vůbec reálné tam takové malé kousky dát. Čím víc kousků, tím je to dražší,“ říká Jitka Kantová. 

Jednou z častých zakázek jsou vitrážové stropy. Například pro karlovarský hotel Pupp. „Dělali jsme do výtahu strop v Plaze v Karlových Varech. Ten byl atraktivní v tom, že jsme z toho měli hodně klientů. Tím výtahem jezdili hodně bohatí zákazníci,“ říká Kantová. 

Jedna z vitráží, na které se manželé Kantovi podíleli
Zdroj: ČT24

Manželé pracují také pro zahraniční klientelu, vitráže rovněž restaurují, spolupracují proto i s městy a církvemi. „ Vždycky nejtěžší je na tom restaurování, jaké techniky malíř používal. A vůbec materiál. Potřebujete sklo, které vypadá jako staré, nebo ideálně je dělané starými technikami. To znamená vyfouknutím válce a rozžehlením v peci,“ naznačuje Richard Kanta. 

Vytvářejí také Tiffany lampy. Každé sklíčko je pečlivě očíslované, celkem jich je potřeba spojit 450. Klasická technika výroby vitráží je pak mnohem starší a náročnější, jednotlivá skla se vkládají do olověných pásků. 

Manželé Kantovi se již účastnili se svými díly mnoha výstav, mezi získanými oceněními bylo Živnostník roku v Ústeckém kraji.