„Být zapomenut“, ale jenom v EU. Údaje o unijních občanech Google globálně mazat nemusí

Internetová firma Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světě. Rozhodl o tom v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož „právo býti zapomenuti“ mají lidé pouze v rámci domén v členských státech EU.

Unijní soud už před pěti lety rozhodl, že lidé mají právo žádat o odstranění dat, pokud jsou zastaralá, nepravdivá či se jich osobně dotýkají. V úterý se však přiklonil na stranu americké firmy ve sporu s Francií, která v roce 2016 pokutovala Google za to, že odmítl vymazat citlivé údaje, na něž odkazovaly jeho vyhledávače po celém světě.

Soud konstatoval, že mnoho států mimo EU právo na odstranění osobních údajů nezná, a proto tam ani není možné takový postup vymáhat. Lidé se tak nadále budou moci na Google obracet se žádostmi o odstranění pouze těch údajů, které najdou vyhledávače s unijní doménou.

Případ španělského dlužníka

Soud EU v roce 2014 posuzoval žádost Španěla, který zjistil, že ve výsledcích vyhledávače Google lze pod jeho jménem najít článek ze španělského deníku z roku 1998 o dražbě jeho nemovitostí kvůli dluhům na sociálním zabezpečení.

Španěl žádal u odpovědných úřadů své země, aby vydavatel deníku i Google zmínku odstranili, protože dluh už dávno uhradil a informace je tedy irelevantní. Unijní soud mu dal za pravdu a firma musela záznamy odstranit.

Podle tehdejšího verdiktu je provozovatel internetového vyhledávače odpovědný za zpracovávání i těch osobních údajů, které se nacházejí na internetových stránkách zveřejněných třetími osobami.

Za posledních pět let dostal Google podle vlastních statistik žádosti o odstranění více než tří milionů odkazů a vyhověl ve 45 procentech.

Firma podle soudu může posoudit opodstatněnost žádostí. V případě, že nevyhoví, může se žadatel obrátit na odpovědné dozorčí nebo soudní orgány.