Feta, grappa či prosecco. Unie chce po Austrálii, aby přestala užívat její chráněné názvy

Evropská unie žádá po australských firmách, aby pro své výrobky přestaly používat názvy, jako jsou feta či gorgonzola. Austrálie nyní zveřejnila seznam 408 potravin a nápojů, jejichž ochranu EU požaduje, aby zjistila názor svých farmářů a byznysu. Připravuje se tím na říjnové páté kolo vyjednávání EU–Austrálie o Dohodě o volném obchodu (FTA).

Jednání o FTA začalo v loňském roce. Austrálie věří, že by tak její exportéři mohli získat přístup na trh s více než 500 miliony lidí. Jenže unijní vyjednávači upozorňují své protějšky, že v Evropě jsou chráněny názvy výrobků, u nichž existuje neoddělitelná souvislost mezi jakostí nebo vlastnostmi produktu a zeměpisným původem. Informovaly o tom servery americké televize CNN a australské ABC.

A od Australanů požadují uznání této ochrany (například u gruyere, irského krému, skotské whisky či grappy) výměnou za dohodu FTA, uvedl server CNN. To by si v některých případech vyžádalo změny názvů na australské straně. Zvlášť citlivý se nyní zdá spor o fetu. ABC pak zmínila, že odpor Australanů roste také u vína prosecco. 

Čtyři stovky nápojů a potravin

Australský ministr pro obchod, turistiku a investice Simon Birmingham proto v úterý zveřejnil seznam výrobků (172 potravin a 236 nápojů), aby se k nim mohly místní firmy vyjádřit. Slíbil jim, že Austrálie bude tvrdě vyjednávat za nové příležitosti a k dohodě dojde jen v případě, že pro ně bude celkově výhodná.

Z českých výrobků jsou na seznamu Budějovické pivo, Budějovický měšťanský var, České pivo, Českobudějovické pivo a Žatecký chmel.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa. V Česku do něj nyní spadá podle ministerstva zemědělství 23 výrobků.

  • Austrálie je pro Evropskou unii obchodním partnerem na 18. místě.
  • Naopak pro Austrálii byla EU v roce 2017 druhým nejdůležitějším partnerem (po Číně).
  • Vyplývá to z informací zveřejněných Evropskou komisí.

Australští farmáři: Bez fety přijdou „hrozné následky“

K seznamu se již vyjádřila národní federace farmářů (NFF). Vyjádřila obavy z těchto požadovaných restrikcí. Již dříve v letošním roce přitom uvedla, že omezení slova „feta“ by mělo pro australské zemědělce vyrábějící mléko a mléčné výrobky „hrozné následky“.

Prezidentka NFF Fiona Simsonová zmínila, že zákazníci v supermarketech hledají názvy produktů, které znají, například „feta“. Změna názvu by mohla znamenat pro australské výrobce potravin ztrátu trhu, který vytvořili, dodala.

Na Twitteru se již objevila stanoviska, která vyjadřují obavy farmářů či mlékáren ze splnění požadavků, které si Evropská unie klade.  

Evropská unie pokračuje ve vyjednávání velkých obchodních dohod. Zatímco s USA se to nepodařilo (TTIP), v jiných případech již úspěšná byla.

S Kanadou provizorně platí od roku 2017 dohoda známá jako CETA. Musí ji ale schválit všechny státy EU. ČR tak učinila v roce 2017. CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou.

Také s Japonskem se Unie dohodla na zóně volného obchodu. Měřeno hospodářským výkonem tak vznikne největší otevřená ekonomická zóna na světě. Již v roce 2015 uzavřela EU podobnou dohodu s Jižní Koreou.

Letos v červnu pak byl oznámen průlom – po dvaceti letech – v jednání se zeměmi Mercosuru. Unie se s nimi dohodla na smlouvě o volném obchodu.

Evropská unie v červnu také podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel téměř u veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters. EU smlouvu označila za „nejambicióznější obchodní dohodu, jaké kdy bylo s některou z rozvíjejících se zemí dosaženo“. Dohodu nicméně ještě musí schválit Evropský parlament, jehož někteří členové mají pochybnosti ohledně postoje Vietnamu k dodržování lidských práv.