Facebook dostal v USA rekordní pokutu a čelí antimonopolnímu vyšetřování

Horizont ČT: V USA pokutovali Facebook. Chtějí prošetřit i další velké internetové firmy (zdroj: ČT24)

Americká internetová společnost Facebook čelí ve Spojených státech antimonopolnímu vyšetřování ze strany Federální obchodní komise (FTC). Zpráva přišla jen několik hodin poté, co FTC uvedla, že Facebooku vyměřila rekordní pokutu pět miliard dolarů (zhruba 115 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Provozovatel největší sociální sítě světa pokutu přijal. Uvnitř firmy také vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Kritika se mezitím snáší i na další velkou internetovou společnost. Americký ministr financí Steven Mnuchin ostře obvinil Amazon z ničení maloobchodu ve Spojených státech.

Podle dohody Facebooku s federální komisí se zvýší odpovědnost managementu za ochranu dat uživatelů. FTC prosadila, že uvnitř firmy vznikne zvláštní nezávislý orgán pro dohled nad ochranou údajů. Tím se omezí dosavadní neomezená moc zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga při rozhodování v otázkách ochrany údajů.

„Tato dohoda bude vyžadovat zásadní posun ve způsobu, jakým přistupujeme k naší práci, a bude klást další odpovědnost na lidi, kteří vyrábějí naše výrobky na všech úrovních společnosti,“ uvedl Facebook ve svém prohlášení. „Bude to znamenat ostřejší obrat směrem k soukromí, v jiném měřítku, než jak jsme to dělali doposud.“ Facebook dodal, že doufá, že dohoda, která požaduje větší míru odpovědnosti, než je v současné době zakotveno v amerických zákonech, bude „vzorem pro celé odvětí“.

Při hlasování o udělení pokuty zvedli ruku pro tři republikánští komisaři FTC, dva zastoupení demokraté byli proti. Podle agentury AP je to jasný signál, že zmiňovaná omezení nejdou tak daleko, jak doufali zastánci ochrany soukromí. Komisař za Demokratickou stranu Rohit Chopra uvedl ve svém nesouhlasném prohlášení, že navrhovaná dohoda mění jen málo obchodní model nebo obchodní postupy firmy. Facebooku prý neukládá provést v tomto směru smysluplné změny. „Nezahrnuje žádná omezení týkající se jeho masového sledování ani jeho reklamních taktik,“ citovala jej agentura AP.

Komise začala Facebook vyšetřovat před více než rokem kvůli podezření, že se citlivá osobní data milionů uživatelů dostala do rukou společnosti Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Vyšetřování se soustředilo na to, zda sdílení dat nebylo v rozporu s dohodou s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

Vedle zmíněné pětimiliardové sankce Facebook zaplatí ještě pokutu ve výši 100 milionů dolarů americké Komisi pro cenné papíry a burzu v USA. Ta sociální síť obvinila, že investory o skandálu s únikem soukromých dat informovala příliš pozdě.

Pro Facebook výše pokuty nepředstavuje závažnější problém. Firma si na ni už v letošním prvním čtvrtletí odložila tři miliardy dolarů a za toto období vykázala ještě zisk 2,43 miliardy dolarů.

Z výsledků hospodaření za první čtvrtletí vyplývá, že Facebook měl na konci března v položce peníze a peněžní ekvivalenty uvedenou částku 11,1 miliardy dolarů. To jsou peníze, které je firma schopna relativně rychle přeměnit na hotovost. 

Ve druhém čtvrtletí, jehož výsledky Facebook oznámil ve středu večer, měla firma čistý zisk 2,62 miliardy dolarů (60 miliard korun), což je o polovinu méně než loni (5,11 miliardy dolarů).

Pozornost se upírá na férový přístup velkých internetových firem

List The Wall Street Journal tento týden upozornil, že americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje velké technologické firmy, které podezírá z porušení antimonopolních pravidel. Ve zprávě ministerstva není jméno žádné firmy uvedeno, podle listu by mohlo jít o společnosti Facebook, Amazon, Apple nebo Alphabet. Vyšetřování je zaměřeno na dominantní internetové vyhledavače, sociální média a on-line maloobchodní služby.

Citace Makana Delrahima
Zdroj: ČT24

Ministerstvo se podle deníku zaměří na okolnosti růstu a na stále větší vliv těchto firem, jejichž aktivity zasahují do nových podnikatelských oborů. Chce zkoumat, jak technologické firmy nakládají s rostoucím vlivem, který je důsledkem stále širší obce uživatelů jejich služeb.

Mezitím se do Amazonu opřel americký ministr financí. „Když se podíváte na Amazon, nějaké přednosti má, ale zničil maloobchodníky po celých USA, takže není pochyb, že omezil konkurenci,“ řekl Mnuchin americkému ekonomickému serveru CNBC. 

Amazon již na Mnuchinova slova zareagoval. V prohlášení uvedl, že malé a střední podniky díky němu vzkvétají. „Nezávislí prodejci stojí za 58 procenty tržeb fyzického zboží realizovaných na Amazonu. Jejich tržby rostou dvakrát rychleji než naše vlastní a v roce 2018 činily 160 miliard dolarů (3,7 bilionu korun),“ brání se internetový gigant.