Stát zapůjčil asi třetinu rezerv ropy. Doplnění potrvá zhruba půlrok

Doplnění zapůjčené ropy do státních rezerv bude podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra trvat zhruba půl roku. Řekl to ČTK a Českému rozhlasu na brněnském veletrhu IDET. Ropovodem Družba přibližně měsíc ropa netekla kvůli kontaminaci, stát formou zápůjčky poskytl Unipetrolu asi třetinu z rezerv.

Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do Česka, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem, která mohla poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily. Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově tak od 1. května tekla ropa ze státních rezerv. Stát Unipetrolu poskytl dvě zápůjčky, obě v množství více než sto tisíc tun.

„Česko uvolnilo asi třetinu ropy, uvolnili jsme jí tolik, kolik rafinerie Litvínov potřebuje na bezproblémový chod na 30 dní. Předpokládáme, že proces doplňování zásob bude trvat půl roku, pokud nepřijdou další nepředvídané okolnosti,“ uvedl Švagr.

V pondělí státní provozovatel ropovodů Mero oznámil, že ropa do Česka opět proudí. V litvínovské rafinerii by ji tak měli začít zpracovávat během několika dnů. Kvalitativně je už surovina v pořádku. Zatímco dřív se přítomnost chloridů kontrolovala jednou týdně, teď je to třikrát denně.

Čistá ropa dorazila do Česka. Kontrola kvůli chloridu se teď dělá třikrát denně (zdroj: ČT24)

Rezervy pro kralupskou rafinerii nejsou. Může se to změnit?

Unipetrol v Česku vlastní vedle litvínovského provozu také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Kralupská rafinerie zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně. Podle Švagra by ale stálo za úvahu, kdyby Česko mělo zásoby i pro Kralupy.

„V našich skladech nejsou zásoby pro rafinerii v Kralupech. Otázka zní, jak věc řešit v případě mimořádné situace, která by mohla nastat na jižní větvi ropovodu, tedy na IKL. Stát se může ledacos, svět je zranitelný,“ upozornil Švagr. Možností je víc, nabízí se například zvýšit zásoby ropy obecně či část zásobních prostor věnovat místo ropy pro Litvínov surovině pro Kralupy.

Švagr se na veletrhu IDET sešel s prezidentem polských rezerv Januzsem Turkem a s předsedou slovenských rezerv Kajetánem Kičurou. „Vyměňovali jsme si zkušenosti, jak která země reagovala, co se osvědčilo, co ne. Bez výměny informací by se nám krize řídila velmi komplikovaně,“ uvedl. Švagr už dříve řekl, že ze státních hmotných rezerv Česka, Slovenska, Polska a Maďarska byly během posledního měsíce poskytnuty asi dva miliony tun ropy.