Ovce, slepice i včely, všechno k pronajmutí. Firmy nabízejí Čechům pocit života na venkově

V Česku sílí svérázný trend pronájmu hospodářských zvířat. Zájemcům o ranní vajíčka z domácího chovu nabízejí tuzemské firmy k pronájmu vlastní slepici, starost o trávník pak může obstarat zapůjčení živých „sekaček“ – ovcí a koz, kterých se v Praze a středních Čechách pase nejvíc za poslední tři roky. Ostrahu pak mohou v čase dovolené zajistit zapůjčení hlídací psi.

Magistrátní živé „sekačky“ mohou lidé potkávat v okolí Prahy už skoro dvacet let. Praha si je pronajímá od roku 2000. Po pražských stepích se od května do října pohybuje na 280 ovcí a koz, a to především v Prokopském a Šáreckém údolí a v Trojské kotlině.

„Pastvu pro hlavní město zajišťují soukromí zemědělci, kteří také obstarávají čtyřiadvacetihodinový dohled nad stády. Ročně vychází pastva ovcí a koz zhruba na 950 tisíc korun,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V roce 2018 se v Praze a Středočeském kraji chovalo 25 708 ovcí, což je nejvíce za poslední tři roky. O rok dříve jich bylo podle dat Českého statistického úřadu 24 800. S výjimkou Jihočeského kraje se právě v Praze a Středočeském kraji pase nejvíc ovcí ze všech krajů Česka.

Dvě živé „sekačky“ lze pořídit za dva tisíce korun na dva týdny

Spolek Jestřábník na svých stránkách nabízí dvě až čtyři živé „sekačky“ na dva týdny za tisíc korun. Ovce si zájemci musí pronajmout minimálně dvě. „Méně než dvě nemohou ze zákona být, bylo by jim smutno,“ uvádí na svých internetových stránkách.

Ovce a kozy lze i adoptovat. „Za poplatek za péči, ročně to vyjde u jednoho zvířete na tři tisíce korun,“ upřesnil koordinátor projektu Vojtěch Koštíř ze spolku Pražská pastvina, která službu nabízí.  A dodává, že hlavním smyslem je záchrana stepí v okolí Prahy.

Obyvatelé metropole a okolí se můžou stát také přímo pasáčky ovcí a koz. Spolek Pražská pastvina nabízí i možnost komunitní pastvy. „V roce 2017 jsme přivezli šest koz a dvě ovce, nyní máme zhruba sto zvířat. Spousta lidí dnes touží mít kozy nebo ovce, ale nemají dostatečný prostor,“ dodává Koštíř.

Míchaná vajíčka od předplacené nosnice

Lidé, kteří rádi snídají domácí vajíčka, ale na chov slepic nemají prostor ani trpělivost, si pak mohou pronajmout i nosnici. Princip je jednoduchý, zájemce zaplatí roční poplatek za slepici a každý týden si vyzvedne v průměru čtyři vajíčka.

Na Zlínsku takový projekt rozjíždí Martin Šenkeřík. „Můžeme dodat vajíčka těm, kteří nemají čas ani místo, aby slepice chovali sami. Pronajmou si je u nás a my se o ně postaráme. Lidé ví, jak si u nás slepice žijí a čím je krmíme. Jedno vajíčko je vyjde na pět korun a padesát haléřů, což je celkem dost, ale jde především o filozofii projektu,“ uvedl s tím, že měsíčně vyjdou poplatky za slepici na sto korun.

První vejce si zákazníci začnou vyzvedávat v dubnu. „Testujeme poptávku, zájemce už máme. Počítáme, že slepic časem budeme pronajímat až sto,“ řekl Šenkeřík. Zákazníci si vejce budou vyzvedávat jednou za týden nebo dva na smluveném odběrném místě.

Úl i pes. Značka „k pronajmutí“

K pronájmu se nabízí také včelstvo. „Pro osobní zahradní opylování, potěšení, produkci pylu a medu,“ uvádí webové stránky včelařské firmy Koc. „Pozorujte a vyzkoušejte si, jak včely okoukávají, jak se cítíte, a chovají se podle toho.“

Včelí úl pronajímá i firma BeskydBenk. Úly zůstávají u ní a jeden vyjde ročně na deset tisíc korun. Firma pak klientům investované peníze vrátí a deset procent z ceny přidá navíc. „Zákazník si může taky ten nájem nechat zaplatit v medu. Zájemců o pronájem máme opravdu hodně,“ potvrdil jednatel společnosti Zbyněk Carbol.

Pražský Kynologický servis zase nabízí pronájem hlídacích psů. „Pronajímáme speciálně cvičené psy jak do filmů, tak i jako ostrahu. Někdo třeba potřebuje krátkodobě ohlídat objekt nebo stavbu před krádežemi, takže si toho psa od nás zapůjčí. Orientačně pes coby ostraha vychází mezi pěti až deseti tisíci korun měsíčně,“ řekla majitelka servisu Lenka Nitschová.