To, co dříve potravinářské firmy pokládaly za odpad, dnes stále častěji chtějí maximálně využít. Například pivovarské mláto (tuhé zbytky po filtraci sladiny) se dříve vyváželo jako hnojivo na pole nebo se jím krmila hospodářská zvířata. Vzhledem k tomu, že obsahuje množství vlákniny a dalších látek, uvažují odborníci o tom, že by se dalo přidávat jako přísada do potravin.
Mláto je bohatým zdrojem vlákniny a minerálů
„Mláto je velmi vhodnou variantou k obohacení potravin o minerální látky zinek, měď, selen, hořčík, vlákninu, bílkoviny včetně esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vytvořit,“ vysvětlila Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.
Význam vlákniny je podle ní stále podceňován. Její nedostatek v lidském těle přitom může být poměrně nebezpečný. Naopak pravidelným a dostatečným příjmem vlákniny je šance snížit riziko některých závažných onemocnění. Vědci z Mendelovy univerzity proto chtějí namleté mláto přidávat do pšeničné mouky a péct z něj sušenky a rohlíky nebo ho přidávat do jogurtů.

Michal Bureš popisuje zpracování odpadů z výroby vína
Sušenky z pecek jsou bezlepkové a dobré k vínu
Jednou z firem, která technologii z Mendelovy univerzity využívá, je Víno Sýkora z Čejkovic na Hodonínsku. „Naše spolupráce začala projektem kalifornských žížal, které dokážou rostlinné zbytky přeměnit na velmi kvalitní humus, kterým vznikají další pozitivní složky pro ochranu révy vinné před parazity a plísněmi,“ řekl generální ředitel společnosti Michal Bureš.
Firma pak začala vyrábět ze zbytků z vinice olej a z této produkce zbyl další přebytek, konkrétně pokrutina jako odpad z lisování. „Zvažovali jsme, že by pokrutinu dostávala zvířata, ale po rozboru vzorků jsme došli k závěru, že by to byla věčná škoda,“ dodává Michal Bureš.
Z rozemleté pokrutiny dělá vinařství mouku, která může být i bezlepková a obsahuje velké množství vlákniny. Výsledkem jsou sladké sušenky a slané tyčinky k vínu. „Prakticky všechno z vinařské produkce se dá v potravinářství ještě dál upotřebit, jedinou výjimkou jsou třapiny (stopečky),“ sdělila Viera Šottníková.