Pražské letiště získá tisíc parkovacích míst i skywalk. Podívejte se, jak se areál promění

Letiště Václava Havla čeká proměna. S parkovacími domy napojenými na terminál a s větším množstvím míst k odpočinku počítá návrh, který zvítězil v architektonické soutěži. Podle mluvčího letiště pojmou nové parkovací budovy o tisíc aut víc než současné prostory. Plán zahrnuje i takzvaný skywalk, prosklenou plošinu, která povede k parku.

Letiště Václava Havla už zná vítězný návrh, podle kterého by se mělo změnit okolí terminálů. Nové parkovací domy by měly navazovat přímo na terminál 2 a využívali by je jak běžní řidiči, tak cestovní kanceláře. První z domů by se měl začít stavět v roce 2021. Druhý o dva roky později.

Další parkovací místa mají zabránit přetížení pražského letiště. To loni přivítalo o devět procent cestujících víc než v roce 2017. Minimálně tříprocentní růst čeká i v příštích letech. „Již v loňském roce nastala situace, kdy letiště řešilo zcela naplněné kapacity,“ říká jeho mluvčí Roman Pacvoň. Budování nových parkovišť je podle něj nutné.

Do nových parkovacích domů by se mělo vejít zhruba dva tisíce aut a autobusů. Kvůli jejich stavbě ale půjde k zemi starší parkovací budova a zrušeno bude i venkovní parkoviště. Řidiči tak ve výsledku získají o tisíc míst víc, než kolik mají v současnosti.

„Nové parkovací domy však plánujeme nejen z důvodu zvýšení celkových kapacit parkování, ale také s ohledem na potřebu modernizace a zvýšení komfortu pro cestující,“ zdůrazňuje Pacvoň. Budovy by měly nabízet třeba nabíjecí místa pro elektromobily. V přízemí se zase chystají zastávky pro autobusy MHD.

Z terminálu až do parku po prosklené plošině

Naopak prostory mezi parkovacími domy se v budoucnosti zklidní a budou sloužit k odpočinku. Kromě laviček a stromů se tu objeví i takzvaný skywalk. Tato vyhlídková plošina bude prosklená a povede nad Aviatickou ulicí. Pasažéři se přes ni dostanou z terminálu 2 až k menšímu parku.

Vítězný návrh parkovacích domů i skywalku vypracoval ateliér D3A. Jeho architekti se podíleli už na plánech rozvoje letiště do roku 2035. Parkovací domy jsou totiž jen prvním projektem, který letiště čeká. Mezi ty následující patří třeba výrazné rozšíření terminálu 2 a stavba nové runwaye. Letiště počítá i se zastávkou rychlodráhy, která by měla být pod zemí.