Šéf Světové banky nečekaně rezignoval. Dočasně ho nahradí Bulharka Georgievová

Prezident Světové banky Jim Yong Kim se rozhodl na přelomu ledna a února odstoupit z funkce, ve které strávil více než šest let. Oznámila to v pondělí sama banka. Nynější funkční období devětapadesátiletého Kima přitom mělo vypršet až v roce 2022. Prozatímní šéfkou Světové banky se od 1. února stane její výkonná ředitelka Kristalina Georgievová.

Jim Yong Kim (59) končí ve chvíli, kdy se banka potýká s turbulencemi na rozvíjejících se trzích a americkými pochybnostmi o užitečnosti multilaterárních institucí, uvedla agentura Bloomberg. 

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa tlačila na banku, aby ospravedlnila své postupy při poskytování půjček, včetně těch pro Čínu. V dubnu loňského roku však Světová banka získala podporu od svých členských států ke zvýšení kapitálu o 13 miliard dolarů – stalo se tak poté, co se USA  vzdaly svých námitek. 

Kim v čele Světové banky v roce 2012 nahradil Roberta Zoellicka. V roce 2017 pak tento Američan korejského původu nastoupil své druhé pětileté funkční období. „Bylo mi velkou ctí sloužit jako prezident této pozoruhodné instituce,“ uvedl Kim v tiskovém prohlášení banky. Bezprostředně po svém odchodu z funkce chce nastoupit do nejmenované firmy a soustředit se na zvyšování investic do infrastruktury v rozvíjejících se zemích.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům v rozvojových a středně bohatých zemích.

Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají jejich hospodářské síle.

Výkonná ředitelka Světové banky Kristalina Georgievová, jež se zřejmě stane šéfkou MMF
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Světová banka (anglicky World Bank, zkratka WB) je podle Wikipedie označení pro sdružení dvou specializovaných organizací OSN, které zajišťují finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní podmínky na celém světě. Vznikla koncem roku 1945.

Tvoří ji Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD), která pomáhá středně bohatým a chudým (ale solventním) zemím v ekonomickém růstu, a Mezinárodní asociace pro rozvoj (International Development Association – IDA), která se snaží zabezpečit dostupnost finančních prostředků pro nejchudší země světa, obvykle formou grantů, bezúročných či nízkoúročných půjček.

Spolu s dalšími třemi institucemi tvoří Skupinu Světové banky (The World Bank Group – WBG). Ta navíc kromě Světové banky zahrnuje Mezinárodní finanční korporaci (International Finance Corporation – IFC), která financuje soukromé investiční projekty, Multilaterální agenturu pro investiční záruky (Multilateral Investment Guarantee Agency – MIGA), která poskytuje garance pro politická rizika soukromých úvěrů v rozvojových zemích, a Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID).