Akcie v Japonsku prudce oslabily, problémy má i Čína. Trh reaguje na propad na burzách v USA

Akcie ve Spojených státech na Štědrý den pokračovaly v masivním výprodeji, všechny tři hlavní indexy odepsaly více než dvě procenta. Ministr financí Steven Mnuchin kvůli situaci telefonoval šéfům největších bank v USA a jednal i s finančními regulátory. Na devizových trzích ztrácel dolar, na který mají vliv zejména obavy kolem dalšího financování vlády.

K propadu cen akcií přispěly i zprávy, že Trump znovu ostře kritizoval šéfa centrální banky (Fed) Jeroma Powella – podle agentury Bloomberg zvažuje, že by ho odvolal z funkce. Na propad akcií pak prudce reagovaly v úterý zejména japonský, ale i čínský trh.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 v úterý odepsal 5,01 procenta a seanci uzavřel na hodnotě 19 155,74 bodu. Širší index Topix klesl o 4,88 procenta na 1415,55 bodu a je nejníže od listopadu 2016.

Akcie na Wall Street pokračovaly na Štědrý den v propadu a širší index S&P 500 jen od začátku prosince ztrácí téměř 15 procent. Letošní prosinec by tak mohl být pro americké akcie nejhorším prosincem od roku 1931, tedy od velké hospodářské krize.

Index S&P 500 už totiž z maxima, kterého dosáhl 20. září, klesl o 19,8 procenta. To znamená, že je blízko takzvaného medvědího trhu, do něhož vstupuje po propadu o 20 procent z posledního dosaženého maxima. Medvědí trh je takový, kdy ceny vykazují dlouhodobý pokles.

Akcie v Japonsku prudce oslabily
Zdroj: ČTK/AP

„Logiku střídá negativní nálada, což bývá u výprodejů častý jev. Třetinu výprodeje má na svědomí panika, další třetinu omezování ztrát a zbývající třetinu spekulanti, kteří se na tom chaosu na burze snaží vydělat,“ řekl agentuře Reuters hlavní analytik tokijské investiční společnosti Monex Securities Takaši Hiroki. „Spíš než negativní faktory spjaté s domácím trhem jsou za tím výprodejem téměř výhradně události v USA,“ dodal.

Investoři nelibě nesou fakt, že politici se v USA nedokázali dohodnout na dalším financování vlády. To znamená, že některé vládní úřady nyní fungují v provizorním režimu, dokud se situace nevyřeší. Tu zkomplikoval požadavek prezidenta Donalda Trumpa zahrnout do rozpočtu peníze na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

K propadu přispěla i Trumpova kritika Powella

„Trh má obavy z toho, co se děje ve Washingtonu,“ poznamenal analytik společnosti UBS Global Wealth Management Vinay Pande. K propadu cen akcií podle analytiků přispěly i zprávy, že Trump znovu ostře kritizoval šéfa centrální banky (Fed) Jeroma Powella; podle agentury Bloomberg zvažuje, že by ho odvolal z funkce.

To ale Trump prostřednictvím ministra Mnuchina popřel. Podle ministra si Trump ani nemyslí, že je v jeho pravomoci šéfa Fedu odvolat.

Prezident v úterý vyjádřil Mnuchinovi podporu. „Je to velmi talentovaný, velmi chytrý člověk,“ uvedl Trump. V Oválné pracovně Bílého domu novinářům také řekl, že není spokojen s tím, jak rychle Fed zvyšuje úrokové sazby. „Oni zvyšují sazby příliš rychle, protože si myslí, že ekonomika je na tom velmi dobře. Já si ale myslím, že jim to už brzy dojde,“ řekl Trump.

Nynější propad cen akcií je ale podle něj pro investory příležitostí. „V naše podniky mám velkou důvěru. Máme ty nejlepší firmy na světě, které si vedou opravdu skvěle. Mají rekordní čísla, takže si myslím, že je to obrovská příležitost k nákupu,“ řekl Trump.

Kritika centrální banky ze strany politiků je v USA velmi citlivé téma. Centrální banka je ze zákona nezávislá a podobné výroky mohou být vnímány jako snaha tuto nezávislost omezit. Trumpovi předchůdci ve funkci se kritice Fedu snažili vyvarovat.

Dolar na devizových trzích ztrácel, doléhají na něj zejména okolnosti kolem financování vlády. Velkou neznámou je nyní to, jak dlouho současný stav potrvá. Část obchodníků také poukazuje na zvyšování úrokových sazeb a na jejich další výhled. Fed minulý týden počtvrté v tomto roce zvýšil základní úrok a naznačil, že ve zvyšování sazeb hodlá pokračovat i příští rok.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v pondělí odepsal 0,46 procenta na 96,511 bodu. Klesá z maxima za rok a půl, na němž se ocitl 14. prosince a které činilo 97,711 bodu.

Poklesu se nevyhnuly ani akcie v Číně, které však ztrácely mnohem méně. Index CSI300, v němž jsou zahrnuty takzvané blue chips, tedy nejkvalitnější akcie na trhu, odepsal 0,69 procenta na 3017,28 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 0,88 procenta na 2504,82 bodu.