Švýcarská ekonomika nečekaně klesla, může za to i hospodářský útlum v Německu

Švýcarská ekonomika ve třetím čtvrtletí nečekaně klesla, hrubý domácí produkt (HDP) se snížil o 0,2 procenta – po růstu o 0,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Důvodem je především slabá poptávka a hospodářský útlum v Německu, které je největším obchodním partnerem Švýcarska, oznámil švýcarský Státní úřad pro hospodářské záležitosti (SECO).

V meziročním srovnání švýcarská ekonomika vzrostla o 2,4 procenta. Znamená to zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy růst HDP činil 3,5 procenta. „Silný růst, který Švýcarsko zažívalo rok a půl, byl přerušen. Země tak následuje výrazný hospodářský pokles, který se nyní projevuje v ostatních evropských zemích, zejména v Německu,“ uvedl úřad.

Propad byl ve třetím čtvrtletí zaznamenán jak v průmyslu, tak ve službách. Výrazný útlum registruje zejména zpracovatelský průmysl a energetika. Snížil se rovněž vývoz zboží, ale říjnové údaje už signalizují oživení.

Data o ekonomice nejsou jednoznačná

Nejnovější data o vývoji švýcarské, exportně orientované ekonomiky nejsou jednoznačná. Průmyslová výroba se ve čtvrtletí zvýšila o 1,4 procenta, zaměstnanost mimo zemědělský sektor pak meziročně vzrostla o 1,6 procenta na 5,07 milionu osob.

Index nákupních manažerů ale v říjnu, po očištění od sezonních vlivů, klesl na 57,4 bodu z 59,7 bodu v září. Index nálady investorů v listopadu klesl na -42,3 bodu z -39,1 bodu, uvedla agentura Reuters.