Spolu s Michlem nově zasedne v bankovní radě ČNB také Tomáš Holub

Členem bankovní rady České národní banky jmenuje v listopadu prezident šéfa měnové sekce ČNB Tomáše Holuba. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to řekl Lidovým novinám. Holub spolu s Alešem Michlem nahradí v radě dvojici viceguvernérů Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým končí funkční období.

Čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Holub vede měnovou sekci ČNB od května 2004. Předtím působil čtyři roky jako poradce guvernéra centrální banky. Podle Lidových novin patří k podporovatelům intervencí, které centrální banka prováděla od listopadu 2013 do dubna 2017 s cílem oslabit korunu. Před nástupem do ČNB působil Holub jako makroekonom v Komerční bance.

Vystudoval ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul PhD. v oboru teoretická ekonomie. Absolvoval také studijní pobyty na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu a na britské Londýnské ekonomické škole. Je členem představenstva a výkonného výboru České společnosti ekonomické, která pomáhá rozvoji a popularizaci ekonomie v Česku. V letech 2006 až 2007 byl jejím prezidentem.

Bankovní radu také posílí současný poradce premiéra

Do bankovní rady by měl být Holub jmenován 21. listopadu spolu s Alešem Michlem. Jeho jméno potvrdil přímo prezident Miloš Zeman. Michl působí jako externí poradce jednak pro šéfa ministerstva financí, jednak pro premiéra Andreje Babiše (ANO). V minulosti dělal také poradce místopředsedům vlád pro ekonomiku, spolupracoval s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) a pracoval jako analytik a investiční stratég v Raiffeisenbank. Na rozdíl od Holuba Michl intervence v minulosti kritizoval. Podle analytiků se zařadí mezi zastánce zvyšování úrokových sazeb.

  • guvernér ČNB: Jiří Rusnok
  • viceguvernér ČNB: Mojmír Hampl
  • viceguvernér ČNB: Vladimír Tomšík
  • člen bankovní rady ČNB: Vojtěch Benda
  • člen bankovní rady ČNB: Oldřich Dědek
  • člen bankovní rady ČNB: Marek Mora
  • člen bankovní rady ČNB: Tomáš Nidetzký

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Vydáno pod