Útok hackerů: Ohroženo 40 milionů zákazníků amerického řetězce

Washington - Americký obchodní řetězec Target mohl přijít o data z platebních karet až 40 milionů zákazníků. Firma varuje klienty, aby pečlivě kontrolovali výpisy transakcí a všechny podezřelé pohyby na kartě hlásili. Jak k útoku došlo, neupřesnila. Není však první společností, která řeší důsledky masivního útoku hackerů. V roce 2005 se staly jejich obětí i obchody TJ Maxx a Marshalls, v ohrožení tehdy bylo přes 45 milionů karet.

Americký maloobchodní gigant je v potížích. Karta každého, kdo nakoupil v severoamerických prodejnách Targetu v období mezi takzvaným černým pátkem, tedy dnem amerického nákupního šílenství, a 15. prosincem, je zřejmě ohrožená. Takových karet je podle firmy asi 40 milionů. „Zveřejnili všechna data, ve kterých mohlo k ohrožení karet dojít. V těch dnech jsem nakupovala na kartu šestkrát,“ uvedla jedna z místních Cynthia Hamous.

Sledujte pohyby na kartě, vzkazuje zákazníkům řetězec

Zákazníkům teď firma doporučuje, aby pečlivě kontrolovali výpisy a hlásili všechny podezřelé pohyby. „Pokud používáte kreditní kartu, ujistěte se, jak máte nastavené poplašné systémy. Jestli vám v případě zneužití přijde e-mail nebo smska pokaždé, když proběhne platba a podobně,“ říká Waylon Krush, CEO, cyber-security and privacy provider Lunarline.

„Pravděpodobně zatím žádnou podezřelou aktivitu neobjevíte, protože útočníci budou chvíli data držet, možná se je pokusí prodat dál, a použije je pak někdo jiný,“ uvedl Lee Weiner, expert na internetovou bezpečnost, Rapid7.

Hackeři mají všechna data potřebná k nákupu přes internet

Ukradená data mohou obsahovat jména, čísla karet a dobu platnosti, stejně jako trojmístné bezpečnostní kódy - tedy vše, co je třeba k nákupu přes internet. Firma ale ujišťuje zákazníky, že problém je už vyřešen a v řetězci mohou dál nakupovat bezpečně. Jak k prolomení bezpečnostních systémů došlo, ale nevysvětlila.

Target provozuje asi 1 800 obchodů ve Spojených státech a má více než sto poboček v Kanadě.

Problémy se nevyhýbají ani Evropě. Z letošního průzkumu mezinárodní organizace European ATM Security Team (EAST) vyplynulo, že nelegálních zařízení, která při nákupu kradou údaje z bankovních karet, v Evropě přibývá. Ohrožení se týkalo například nákupu paliva na samoobslužných čerpacích stanicích nebo nákupu jízdenek.

Vydáno pod