Za pár let vám může balík doručit bezpilotní letadýlko

New York - Největší světový internetový prodejce Amazon v současnosti zkouší doručovat zásilky pomocí malých bezpilotních letounů. Šéf společnosti Jeff Bezos představil projekt budoucnosti ve vysílání programu 60 Minutes (60 minut) televize CBS.

Zákazníci Amazonu by se s bezpilotními stroji mohli potkat při doručování balíčků o hmotnosti až 2,3 kilogramu. Ty podle Bazose tvoří zhruba 86 procent zásilek, které Amazon odbavuje. „Vím, že to vypadá jako sci-fi, ale není,“ řekl Bezos o službě, která se má jmenovat „Amazon Prime Air“.

Za pár let mají dálkově řízené osmiramenné letouny bez posádky (tzv. octocoper) vyzvednout zásilku v distribučních centrech Amazonu a dopravit ji do 30 minut domů k zákazníkům. Pokud tedy bydlí v blízkosti skladů Amazonu. I když šéf Amazonu připouští: „Nebude to samozřejmě fungovat se vším, kajak nebo kotoučovou pilu takhle nedoručíme.“

Bezos počítá s tím, že bude služba běžně dostupná za čtyři nebo pět let. Záviset však bude na tom, kdy americké úřady povolí vzlet malých dronů do vzduchu a směrem k lidem. Pro automatické bezpilotní letouny pro civilní účely by se měl otevřít vzdušný prostor nad Spojenými státy v roce 2015. V Evropě to bude o rok později.    

Celé video i s článkem si můžete prohlédnou zde.

Představení projektu Amazon Prime Air pak na stránkách společnosti.

Předběhnou Amazon Australani?

Stejné záměry představila už dříve i australská společnost Zookal, zabývající se půjčováním učebnic a univerzitních skript. Firma spolupracuje na projektu bezpilotního doručování zásilek s technologickou společností Flirtey, službu chtějí společně nabízet už od příštího roku. „Usnadňujeme život studentům. V současné době doručujeme hlavně učebnice a drobné předměty pro místní studenty. Chtěli bychom se nově prosadit v Severní Americe a Jihovýchodní Asii,“ říká Ahmed Haider, spolutvůrce projektu z firmy Zookal.