Teplé počasí udělalo radost hospodským i pivovarům. Více piva se stáčí i pije

Události: Češi a větší spotřeba piva (zdroj: ČT24)

Letošní sezona láme pivní rekordy. Nebývale teplé a slunečné počasí si Češi užívali od poloviny dubna. Roste proto výstav – jen v květnu stoupl meziročně o devět procent – více se i vypije. Profitují jak hospodští, tak pivovary.

Za růstem prodejů v letní sezoně je zejména čepované pivo. V nejteplejších měsících až o čtvrtinu roste i zájem o plechovky, které jsou skladné a oblíbené na cesty. Prodejům pomáhá rovněž každoročně vyšší počet restauračních zahrádek.

Pivovar Moucha dodává bezmála do čtyřiceti restaurací, hlavně v Praze. A zákazníci mají letos enormní zájem. „Výstav se meziročně zvýšil tak o 40 procent,“ uvedl ředitel Petr Moucha. 

Větší spotřebu za hezkého počasí potvrzuje i pražská restaurace Dejvická sokolovna.  

Pivo
Zdroj: ČT24

Pivovar ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku má restauraci a prodejnu Týdně tady běžně vaří kolem 200 hektolitrů piva. Letos je to zatím mnohem více, až 600 hektolitrů za týden. Stoupla také spotřeba piva v pet lahvích. 

Jednatel Pivovaru Koníček Vojkovice Mojmír Velký hovoři o rekordu za posledních dvanáct let. „Počasí bylo fakt teplé a udělalo samozřejmě velkou žízeň u pivařů.“

Pro pivo si sem jezdí hlavně místní nebo cyklisté. Sudové pivo pak dodávají do okolních restaurací. 

Pivo
Zdroj: ČT24

Hlavní pivařská sezona letos začala o šest týdnů dříve, než je obvyklé. V horkých květnových dnech tak Plzeňský prazdroj poprvé na jaře přesáhl prodejní maxima, která dříve dosahoval o prázdninách.

„Skokově vzrostl v dubnu prodej piv v pivnicích a restauracích, a to zejména díky tomu, že hostinští rychle zareagovali a otevřeli zahrádky a předzahrádky. V obchodech se začaly prodeje zvyšovat se čtrnáctidenním zpožděním, protože lidé nejprve dopili domácí zásoby,“ uvedl pro agenturu ČTK obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Prazdroj rozváží pivo do dvou tisíc sezonních provozoven, nejúspěšnější vyčepují až 150 hektolitrů měsíčně.

Vydáno pod