Česká měna ignoruje zvýšení úrokových sazeb. Oslabila nad 26 korun za euro

Česká měna oslabila dopoledne k euru nad 26 korun za euro, což byla nejslabší úroveň od loňského září. Vyplývá to z údajů na serverech Patria Online a Bloomberg. Ve středu přitom oznámila Česká národní banka zvýšení sazeb i kvůli slabší koruně. Později během čtvrtečního odpoledne se česká měna tlačila zpět pod 26 korun. V pět hodin odpoledne byla na 25,98 Kč/EUR a na 22,44 Kč/USD, k euru tak ztratila 11 a k dolaru 13 haléřů.

Oslabování koruny bylo přitom jedním z důvodů, proč bankovní rada ČNB ve středu přistoupila je zvýšení úrokových sazeb. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na jedno procento.

Koruna sice na oznámení bezprostředně reagovala skokovým posílením vůči euru o 20 haléřů, během následujících hodin ale většinu zisků ztratila. Den pak uzavřela na 25,87 korunách za euro, o pět haléřů silnější proti úternímu závěru. O čtvrtečním dopoledni pak oslabování pokračovalo a koruna se vrátila nad 26 koruna za euro.

Kurz koruny
Zdroj: myfxbook.com

Analytik České spořitelny Michal Skořepa poukazuje na to, že korunu v předchozích týdnech neposílily ani přibývající „jestřábí komentáře ČNB“, což vyvolávalo neblahou předtuchu, že dokonce ani skutečné zvýšení nemusí mít žádný zřetelný dopad. „A také nemělo,“ řekl Skořepa. 

Jak se pohyboval kurz koruny během vystoupení guvernéra ČNB (zdroj: ČT24)

Koruna přitom neoslabovala jenom vůči euru ale i vůči dolaru. „Důvodem je především nárůst nechuti k riziku na globálních trzích,“ podotkl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. „Pro tuto situaci je typické posilování dolaru. Investoři nakupují bezpečná dolarová aktiva – typicky vládní dluhopisy USA. Rozvíjející se trhy a jejich měny během nárůstu nechuti k riziku typicky ztrácí – kromě koruny proto oslabuje třeba i forint,“ dodal.

„Ačkoli česká ekonomika už bývá řazena mezi vyspělé, koruna má nyní velmi podobný problém jako řada rozvíjejících se zemí. Do nich při západní měnové expanzi mířily ve velkém peníze, které se nyní stahují společně s přísnější politikou americké centrální banky (Fed),“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Šance pro rychlejší růst sazeb?

Podle Skořepy je netečnost kurzu koruny na krok ČNB i zdánlivě dobrou zprávou pro centrální banku, skoro to totiž vypadá tak, že pro kurz je teď takzvaný výnosový diferenciál (české sazby minus eurové sazby) nedůležitý. „ČNB to dává křídla k tomu, aby sazby vrátila na vytouženou normální úroveň někde nad 2,5 procenta výrazně rychleji, než všichni včetně ČNB dosud čekali: když utažení měnových podmínek funguje jen přes sazby, je možné a potřebné je zvyšovat rychleji,“ přiblížil.

Analytik zároveň okamžitě dodává, že je nynější reakce měny nestandardním jevem. „Tato anomálie pravděpodobně dříve nebo později skončí. Koruna si pak začne výnosového diferenciálu (v té době už možná velkého) zase všímat, může rychle a výrazně posílit,“ upozornil.