Nový šéf České pošty dostal za úkol zeštíhlet management a přidat pošťákům

Brífink nového šéfa České pošty Romana Knapa (zdroj: ČT24)

Nový generální ředitel České pošty Roman Knap musí zhruba do října předložit ministrovi vnitra strategii budoucího fungování podniku. Bude muset snižovat náklady a redukovat počet lidí v managementu společnosti. Při uvedení Knapa do funkce to v pondělí řekl ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

Nový ředitel řekl, že se jednoznačně zaměří na zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců a na hospodářské výsledky firmy. „Pošťáci mají dostat adekvátní odměnu za náročnou práci,“ zdůraznil. 

Knap dosud řídil českou a slovenskou pobočku softwarové firmy SAP.

Další vývoj České pošty (zdroj: ČT24)

Přebujelé vedení, malé platy zaměstnanců

Pošta by měla podle zadání ministerstva vnitra, které je jejím zřizovatelem, zrychlit projekt převodu poboček na partnery, zmodernizovat třídicí uzly a balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty.

Metnar řekl, že Česká pošta má přebujelý management, obrovské náklady, což pro nového generálního ředitele bude jeden z prvních úkolů k řešení. A to spolu se zkvalitněním podmínek pro zaměstnance. „Pošťáci jsou přetěžováni, je jich málo a nejsou adekvátně finančně ohodnoceni,“ dodal ministr vnitra, který v únoru odvolal předchozího ředitele Martina Elkána. Tomu vyčítal, že nemá vizi dalšího rozvoje pošty.

  • Česká pošta zaměstnává téměř 30 tisíc lidí ve 3200 pobočkách. Loni jí klesl zisk o polovinu na 110 milionů korun.

Dokud pošta nebude odpolitizována, těžko se podle analytika Cyrrusu Lukáše Kovandy dočká vzestupu ziskovosti. Její čistý zisk je v současnosti zhruba desetinový v porovnání s rokem 1998, kdy jej státní podnik vykázal před zdaněním zhruba 1,2 miliardy korun.

„Máme jednu z nejhustších sítí poštovních poboček na světě. Z 3200 poboček je možné jich šmahem zrušit přes tisícovku a stále i tak bude poštovní síť dostávat nařízení vlády o minimálním nutném počtu poboček, který zajišťuje dostupnost poštovních služeb v jakémkoli koutě ČR,“ uvedl. Rušení by se podle něj hodilo i proto, že se poště nedaří převádět pobočky na partnery. Podle tři roky starého plánu jich v současnosti mělo fungovat 1500, je to ale pouze 500.

Vydáno pod